Sucho si vybírá daň. V okolí Rožnova hynou lesy, situace je velmi vážná

Dlouhodobé sucho ničí lesy Zlínského kraje. Stromy postupně vysychají a napadají je škůdci.

Velmi vážná situace je v okolí Rožnova pod Radhoštěm.

Stromy bez vláhy nedokážou odolávat většímu výskytu škůdců jako je kůrovec nebo václavka. Množství vytěženého dříví napadeného kůrovcem se výrazně zvýšilo.

„Na Rožnovsku bylo v roce 2008 vytěženo ve státních lesích 1006 metrů krychlových dříví poškozeného kůrovcem, loni to bylo 106 000 metrů krychlových," řekl lesní správce z Rožnova pod Radhoštěm Jaromír Válek.

Teplota roste, voda není

Průměrná roční teplota se v oblasti v posledních letech zvýšila o čtyři stupně Celsia, srážek naopak výrazně ubylo. "Pokud bude tento trend pokračovat, musíme očekávat masivní hynutí lesů. Dá se předpokládat, že se neujmou ani sazenice lesních dřevin z letošního jarního zalesňování," uvedl ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Pospíšil.

Před 45 lety byla vyhlášena CHKO Beskydy. Jsou to poslední živé hory, říká šéf správy

Beskydy

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Beskydy, která byla vyhlášena 5. března 1973, je svou rozlohou 1166 kilometrů čtverečních největší chráněnou krajinnou oblastí v České republice. 

"Letos se začali kůrovci rojit až o tři týdny dříve, tedy druhý týden v dubnu. Jsme ale připravení. Na Rožnovsku jsme instalovali 5470 lapáků a 1200 lapačů, využíváme také 3500 metrů čtverečních insekticidních sítí a 1220 stojících lapáků," uvedl Válek. Podle něj je nejdůležitější napadené dříví co nejdříve z lesa vytěžit, aby hmyz nenapadal další porosty.

Na Rožnovsku tvoří smrk asi 80 procent státních lesů, hmyzími škůdci je ohrožena asi polovina z nich. Kalamita je podle Válka ve třech revírech v nižších nadmořských výškách, v oblasti Valašskomeziříčska, Rožnovska a v okolí Poličné.

Vysadíme jiné stromy

"Zatím nejsou ohroženy horní revíry, což je oblast Horní a Dolní Bečvy, kde je vyšší nadmořská výška a smrky tam zatím odolávají lépe," řekl Válek.

Lesníci se snaží situaci zlepšit různými opatřeními směřujícími k zadržení vody v krajině. Je potřeba také zvýšit poměr listnatých stromů s hlubšími kořeny, které budou sucho lépe zvládat, a snížit procento smrkového lesa. Již nyní se vysazuje více listnatých dřevin a jedlí.

"Vracíme se k bříze, jeřábu, osice, jilmu. Nejde o změnu dřevinné skladby v desítkách procent za rok. Obměna bude patrná až za deset nebo dvacet let," uvedl Válek.

Lesy na Rožnovsku ničí sucho a kůrovec
Lesy na Rožnovsku ničí sucho a kůrovec
Lesy na Rožnovsku ničí sucho a kůrovec
autor: Libor Netopil

Související