Extrémní sucho si vybírá daň. Na Uherskobrodsku zemědělci nemají kukuřici, pšenici ani mák

24. květen 2018 09:35

Déšť v uplynulých dnech situaci nezlepšil, sucho nejvíce trápí Slovácko. Zemědělci už sčítají ztráty

V kraji jsou rozdíly mezi jednotlivými oblastmi. Situace na Uherskobrodsku a Uherskohradišťku je podstatně horší než na Kroměřížsku.

Nejhorší je to nyní na Uherskobrodsku, kde zemědělci odhadují až šedesátiprocentní pokles úrody máku, pšenice nebo kukuřice.

Problém se přitom týká všech plodin. Například ozimy, tedy plodiny, které se sejí na podzim, vypadaly na začátku jara velmi dobře, jenže poté, co přišla sucha, se jejich růst zarazil. Rané pšenice ztratily odnože, takže tam zemědělci očekávají šedesátiprocentní úbytek úrody.

Rudé Uherskobrodsko, Bílé Karpaty i Rožnovsko. Extrémní sucho už zasáhlo velkou část kraje

Mapa sucha

Množství srážek ve Zlínském kraji je od začátku roku pod dlouhodobým průměrem. Teploty ale stále rostou.

Ještě hůř jsou na tom plodiny, které se sely na jaře, například máky vůbec nevzešly. Málo bude i jarní pšenice a kukuřice.

To má přímý vliv na živočišnou výrobu. Jak řekl místopředseda představenstva Agro Okluky Dolní Němčí Walter Schrott, problém je v tom, že sucho panuje prakticky všude a je velmi obtížné krmivo odněkud sehnat.

Částečně se sice dá nahradit jinou krmnou dávkou, což se ovšem podepíše na zdravotním stavu krav a sníží se produkce mléka. Pokud se krmivo nepodaří zemědělcům sehnat, tak v krajním případě hrozí i úplné zavírání chovů.

Pokud nebude v příštích měsících pršet, bude podle zemědělců situace ještě horší. Potřebovali by totiž pravidelné srážky. Ideální by navíc podle nich bylo, kdyby nešlo o bouřky, kdy velká část vody z polí odteče, ale průběžné srážky.

Související