Prozatím zmrazená Česká televize

19. leden 2001

Máme za sebou třetí lednový týden, tentokrát poprvé bez demonstrace na Václavském náměstí, takže někteří politikové nemají momentálně komu spílat. I když ještě na počátku týdne k tomu příležitost měli a také jí využili - podle nich je totiž zveřejnění výpisů ze služebních mobilů členů Rady České televize estébackou praktikou.

Někomu prý dokonce pořad Fakta, ve kterém po dechu lapali při lžích přistižení poslanci, připomněl starodávné skutečné estébácké pořady, které se v časech počínající normalizace tuším jmenovaly Hovory nad Vltavou a jejich obsahem byly záznamy tajně odposlouchaných debat mezi několika exponenty Pražského jara roku 1968.

To je přirovnání hodně smělé a člověk si při té příležitosti musí připomenout, že mimochodem právě výpis telefonních hovorů usvědčil Billa Clintona z toho, že byl s Monikou Lewinskou v mnohem a mnohem četnějším kontaktu než doposud připouštěl. A Američané nepochybovali o tom, že toto zveřejnění je v pořádku.

V středu neudržela část stávkujících nervy na uzdě a finanční náměstek z Chmelíčkova vedení Paluska se pokusil ujmout řízení bezvládné televize. Ta ovšem jakýmsi samospádem funguje dál, i když Hodačem v ČT zanechaní Valterová, Beznoska a Bobošíková nemají de fakto žádné podřízené a ve svých křeslech sedí nadále z nějakých naprosto nejasných důvodů.

I když lze na Paluskův poklus ujmout se otěží hledět jako na chybu, která jej patrně diskvalifikovala pro případné pověření přechodného vedení televize sněmovnou, na druhé straně nelze nevidět, že Hodačem určená zástupkyně Valterová jednala nelogicky, když nechtěla nikomu ukázat jmenovací dekret, jako kdyby jej v prvých dnech po Hodačově rezignaci v rukou prostě neměla.

Následující jednání Valterové a stávkujících na neutrální odborářské půdě prý znamenalo krůček k nějakému řešení dočasně zmrazeného stavu, ale nic víc se zatím nestalo . A po té, co Senát vrátil sněmovně zákon o České televizi s tím, že by zatím mohla být přijata jen ta ustanovení, podle kterých lze instalovat přechodné vedení podniku, čekají všichni na to, co učiní příští týden dolní komora.

Mezitím jen pokračovaly výpady z obou stran - Hodačův finanční ředitel Beznoska podle stávkujících může uzavírat spousty bůhví jakých smluv, které pak televize bude muset proplácet, a Beznoska zase, držící se ve funkci, osočuje Palusku a jeho lidi z toho, že chtěli zašantročit dokumenty, které by při plánovaném forenzním auditu měly ukázat, že celý spor o ČT je motivován finančními zájmy lidí uvnitř i vně podniku.

Veřejnost a zřejmě i stávkující už jsou ovšem jinak celou kauzou poněkud unaveni, spor trvá bezmála měsíc a každý další odklad ráznějších kroků míří jen ke kocovině, jejíž příznaky se patrně už objevují.

Přesto se ale i v této fázi cosi stalo. Ti, kdo od počátku hovořili o propojení Rady české televize s politiky se nyní mohou opírat o zveřejněné výpisy z mobilů, byť jde možná o krok na hranici etiky. Výpisy ale mluví jasně, stejně jako jasně lhali někteří členové mediální parlamentní komise. A také se při veřejném slyšení v senátu ukázalo, že do Rady byli nominováni lidé málo kompetentní. Paní Dědečková před senátory a televizními kamerami přiznala že Jiří Hodač například nepředložil Radě před překotným jmenováním do funkce lustrační osvědčení (prý tak učinil už když nastupoval do ČT loni na jaře) a mimo jiné řekla, že ona sama by na Hodačově místě vypnula vysílání ihned po té, co nespokojení redaktoři obsadili velín, tedy ještě na Štědrý den.

Jiří Hodač je už více než týden z televize pryč, v noci z pátku na sobotu byla odvolána neakceschopná Rada, ale to v zásadě mnoho nezměnilo, Zbytek Hodačova vedení dál setrvává na Kavčích horách a poskytuje tak široké pole pro spekulace proč je tomu tak.

Stávkující s tím samozřejmě nejsou smířeni a politikové zatím k ničemu nedospěli. Značná část občanů tím musí být samozřejmě znechucena. Možná že ji to povede k tomu, aby ještě v lednu znovu vyšla na nějaké náměstí. Politikové se tomu budou moci jen těžko divit.

ČRo 6 / RSE 19. ledna 2001 rse@cro.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.