Protikorupční program zklamal

22. červen 2010

Málokdo si od aktivit tuzemských politiků slibuje něco velkého, ale i velký pesimista musel být zklamán, když si přečetl první návrh dohody, jak bude nová vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných bojovat s korupcí. Zklamání vyplývá z toho, že zvláště obě nové strany slibovaly v tomto směru tvrdý zásah a také díky zmíněným slibům se dostaly do sněmovny.

Dnes nemá v mediálních kruzích dobrou pověst Ivan Langer, který byl mimo jiné v minulé vládě za boj s korupcí odpovědný. Očividně se mu nedařilo, protože se korupční index od Transparency International začal po letech zlepšování zase zhoršovat.


Přesto je kritika vůči Langerovi do značné míry nespravedlivá. Možná se mu protikorupční plán nepodařilo prosadit, sám o sobě ale byl plán nepochybně dobrý. Kdyby dobrý nebyl, netvořil by základ protikorupčního tažení nové vlády.


Návrh kapitoly „protikorupční boj“, který připravila expertní komise třech stran budoucí koalice a který publikovala Mladá fronta Dnes, má celkem 23 odstavců.


Na prvním místě je zákon o regulaci lobbingu, se kterým počítal už Langer. Ten také, byť neúspěšně prosazoval právo NKÚ kontrolovat rozpočty obcí a krajů. U všech nepořádků zjištěných Nejvyšších kontrolním úřadem vláda důsledně dohlédně, jestli došlo k nápravě. Zástupci státu jmenování do vedení státních firem budou vybíráni výlučně podle své odbornosti a totéž se týká i samospráv. U každého nového zákona se bude hodnotit, jestli nezvyšuje riziko korupce. Každý rok se prověří nejméně 30 už stávajících zákonů, aby se zjistilo, jestli v nich není korupční riziko zakódováno. Připraví se zákon o státní správě, který mimo jiné zakotví trestní odpovědnost úředníků při správě státního majetku. Veřejné zakázky se budou přednostně vypisovat na internetu a to platí i pro ty nejméně nákladné. Všechny veřejné zakázky se budou provádět podle jednotných principů a politici nebo úředníci nedostanou šanci měnit pravidla, kdyby chtěli zakázku manipulovat.
Takové je jádro protikorupčních návrhů současné koalice a také jádro protikorupční kapitoly minulé Topolánkovy vlády.

Nutno připustit, že nový protikorupční návrh je obsáhlejší, ovšem další kroky nejsou příliš významné. Například úřady budou muset vytvořit svůj etický kodex, vláda, kraje i magistráty budou zveřejňovat, jak jednotliví ministři a radní hlasovali při jednotlivých verdiktech. Rozšíří se Langerem zavedené testy spolehlivosti a posílí institut korunního svědka. Zákon bude deklarovat, že občan má právo na ochranu před korupcí. Opravdu tedy nic nového pod sluncem, co by vybočovalo z protikorupčních plánů předchozí vlády.


Skutečnou novinkou jsou zásahy do veřejných zakázek. Převratem by mohlo být pravidlo, že se budou zveřejňovat všechny dokumenty o výběrových řízeních. Bude tak snadné odhalit, jestli úředníci výběrovým řízením manipulovali, jak se dnes běžně děje. Ovšem také Langer sliboval, že se veškerá vládní agenda zveřejní na internetu. Výsledkem bylo vytvoření uzavřeného internetového okruhu, kde jsou uloženy všechny vládní dokumenty, ale na který nemá běžný občan přístup. Nová koalice už Langerův plán neoprášila. Věřme, že snaha o publikaci dokumentů z veřejných soutěží dopadne lépe.


Druhou důležitou změnou je požadavek, aby všechny firmy, které se ucházejí o veřejné zakázky, zveřejnily svou vlastnickou strukturu. Tady bude hodně záležet na provedení, aby se o veřejné zakázky museli přihlásit skuteční vlastníci firem.


Tento záměr opravdu významně překračuje záměry Ivana Langera, ovšem předem se dá říct, že dopadne špatně, resp. s velmi malým úspěchem. V protikorupčním materiálu totiž chybí jedna velmi důležitá pojistka. Nezakazuje firmy, které mají akcie na doručitele v listinné podobě. Takové akcie jsou světovým unikátem a spolu s Českem je sdílí už jen čtyři země v Karibiku a Tichomoří. Umožňují totiž, aby se vůbec nikdo nedozvěděl, kdo je jejich skutečným vlastníkem. I kdyby přišel policista a požadoval, ať se majitel prokáže, tak skutečný vlastník může použít tzv. bílého koně, který prohlásí, že mu papírové akcie patří. Po odchodu policisty je vrátí skutečnému majiteli. Firmy s účastí politiků, hejtmanů, starostů a těch, kdo o vítězích veřejných soutěží rozhodují, se tedy budou moci i nadále soutěží účastnit. Veškeré zjišťování tak bude k ničemu.


Dnes je Ivan Langer vystaven podezření, že s korupcí bojoval jenom naoko a že ve skutečnosti mu ekonomické propojení firem nevadilo. Stejnému podezření se dnes vystavují ti, kdo Langerův programový dokument opsali.


Zcela jisté je ovšem to, že koaliční komise odvedla naprosto mizernou práci a že s pozoruhodnou jistotou ignorovala většinu zásadních návrhů, se kterými strany přišly před volbami. Těžko třeba pochopit, proč se ignorují tak jednoduchá opatření, jako jsou kromě zrušení akcií na doručitele také zrušení soutěže, kam se přihlásí jen jeden účastník, případně zrušení soutěže, kde zájemci nabízejí vyšší cenu, než stát poptává.


Koalice má v přípravě protikorupčního programu ještě šanci na reparát.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


autor: Petr Holub
Spustit audio