Proti proudu

8. únor 2005

I kuriózní nápady, tedy takové, u kterých se člověk v první chvíli obtížně brání smíchu, mohou mít racionální jádro a fungovat. Nepochybně je takovým nápadem největší mobil na světě, který vznikl v Jablonci.

Od pohledu je to starý známý telefon se sluchátkem, pouze mu chybí kabel končící v zásuvce na zdi. Předností jsou velká tlačítka, velký displej, jednoduché ovládání. Nelze ho ztratit a lidem, kteří málo telefonují, ušetří paušál za pevnou linku. Legrace s mobilem, který se nevejde ani do největší kapsy, nefotí a nic na člověka nezkouší, končí ve chvíli, kdy ředitel firmy Jablotron říká, že při prezentaci na veletrhu v Hongkongu dostal přímo na místě objednávku na sto tisíc kusů a kvůli obrovskému zájmu že se už obří český mobil vyrábí kromě Jablonce také v Lanškrouně a v Číně.

Jít proti proudu ovšem může být terno i v tak nečekané disciplíně, jakou je politika. Ústavní právník Vojtěch Cepl rozesmál účastníky včerejší tiskové konference na téma evropské ústavy výkladem, že hlavní předností tohoto dokumentu je, že omezuje svrchovanost národních států. Kuriózní poselství v situaci, kdy část politiků vidí v omezení státní suverenity smrtelné nebezpečí a jiní plánují kampaň, jak přesvědčit občany, že státní suverenita nedozná přijetím euroústavy újmy. V tomto případě přestává být výrok legračně provokativní, když jeho autor vysvětluje, že smyslem ústavy je větší suverenita jednotlivých občanů vůči národním státům. Ty totiž svým občanům, podobně jako chytré miniaturní mobily, garantují i funkce, ze kterých má prospěch hlavně operátor. Smyslem ústavy, největšího vynálezu amerického osvícenství, je podle Vojtěcha Cepla žít nikoli pod vládou lidí, ale pod vládou pravidel. Což je myšlenka, po které asi může být poptávka.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.