Projev vůdce britských konzervativců Davida Camerona

5. říjen 2006

Omlazená, reformovaná a nebývale centristická Konzervatívní strana se bude nesmlouvavě domáhat místa ve středu britského politického spektra. Tak vyzněl středeční projev nového vůdce strany, čtyřicetiletého Davida Camerona, ostře sledovaný britskými médii.

Cameron netypicky věnoval podstatnou úvodní část projevu podpoře národního systému zdravotnictví. Prohlásil, že většina rodin včetně jeho vlastní na systém ve dne v noci spoléhá, že už bylo dost nepodařených reforem a reforem reforem Blairovy vlády. Cameronovo vlastní kredo, jak řekl, se dá vyjádřit třemi písmeny zkratky systému národního zdravotnictví - NHS. Jeho budoucí vláda zajistí zdravotnictví dostatečné financování, i když bude pochopitelně dohlížet na správné používání finančních prostředků. "Žádné další nesmyslné reorganizace" zdůraznil.

Cameron dále prohlásil, že hodlá dělat otevřenou politiku důvěry a nikoli arogantní a v kuloárech premiéra tajně připravenou politiku nařizování, kdy však není nikdo za nic zodpovědný. "Chci být premierem, nikoli prezidentem", zdůraznil v narážce na styl rozhodování Blaira.

Další podstatná část Cameronova projevu -- opět pro Konzervatívce netypicky - byla věnována životnímu prostředí a změnám klimatu. Úsporné žárovky, hybridní automobily či větrná elektrárnička na každé střeše sice pomáhají bojovat proti globálnímu oteplování, ale nejsou dost zásadní, zdůraznil. "Vláda musí přijít se zásadním rámcovým řešením; musí vytyčit cíle, stanovit kvóty emisí uhlíku a finanční postihy za jejich neplnění. Pokud takový zákon předloží parlamentu, podpoříme jej", řekl Cameron.

Vůdce Konzervativců se dále zaměřil na boj proti terorismu a na bezpečnost země. Zdůraznil, že britské jednotky jsou v Iráku a v Afghánistánu nejen z důvodu morální odpovědnosti, ale také proto, aby byla bezpečná i Británie, neboťAfghánistán bezvládí a nezákonnosti byl základnou teroristického útoku 11. září. "Naše tamní vojenské mise nám připomínají velká nebezpečí našich časů. Máme co do činění s lidmi, kteří jsou připraveni udělat cokoli, zabít jakékoli množství a uchylovat se k sebevražedným útokům, aby dosáhli svých cílů. Jejich porážka bude výsledkem boje srdcí a rozumu, stejně tak jako zbraní, ale tato hrozba nemůže být odstraněna nějakým vyjednáváním nebo appeasmentem. Musíme se jí postavit a zvítězit", dodal.

Cameron dále ocenil pozitívní roli většiny muslimských občanů, ale navrhl zrušení muslimských ghet. Pro muslimské náboženské školy by pak mohlo být prospěšným příkladem rozhodnutí Anglikánů přijímat až čtvrtinu nemuslimských žáků, vyznělo z jeho dalších formulací. I toto, naznačil, by mělo pomoci nápravě situace v boji proti extrémismu a terorismu. Ohledně teroristů a dalších zločinců, řekl dále, že britský způsob jednání je takové lidi postavit před soud a uvěznit. "A když se ptám, proč se tak často nestalo, narážím stále na Zákon o lidských právech" zdůraznil Cameron v narážce na zákon převzatý od Evropské unie. "Ano, věřím", řekl dále, "že britští občané potřebují jasnou definici jejich práv v tomto komplexním světě, ale také věřím, že potřebujeme takový právní rámec pro ona práva, který nekomplikuje boj proti terorismu. To je důvodem proč zrušíme Zákon o lidských právech a vypracujeme nový zákon práv britských občanů."

Po kritice "neúčinných" vládních opatření proti zločinnosti, se pak Cameron zaměřil na zahraniční politiku a zdůraznil, že tzv. "speciální vztahy s Amerikou" by neměly znamenat pasívní podřízenost, ale skutečné partnerské vztahy, které také na konferenci předtím obhajoval americký senátor a prezidentský kandidát John McCain.

Co se pak týče Evropské unie, Cameron prohlásil, že ta by měla být především příkladem úspěšně fungujícího hospodářství a nikoli úporných snah federalistů o vytvoření byrokratickými předpisy spoutaného superstátu.

Cameron pak po zdůraznění rozdílných přístupů jeho strany a nynější vlády ke školství, zakončil projev zdůrazněním role rodiny, coby pilíře společnosti. Prohlásil mezi jiným, že jeho vláda bude každý bod politického programu sestavovat právě z hlediska rodiny. To by prý mohlo také pomoci snížit počet rozvodů, i když stabilizujícím prvkem je i registrované partnerství homosexuálů. Na závěr pak Cameron zdůraznil dědictví britských dějin na které je nutné být hrdý, ale i skutečnost, že je třeba dívat se do budoucnosti s optimismem a nadějí.

Cameronův projev byl konferencí odměněn ovacemi, i když někteří delegáti nevyhlíželi právě přesvědčeni všemi těmi změnami a posunem do středu politického spektra.

Je bezpochyby svěžím hlasem z opozice, která obvykle zpochybňuje všechny kroky vlády, když Cameron nahlas připomíná Tonymu Blairovi, že ne vše co dělal a dělá je špatné a že v tom dobrém bude mít podporu jeho strany. Někteří pozorovatelé se ovšem nechali slyšet, že projev byl značně hubený na programové podrobnosti. Konzervativci se zas domnívají, že tři roky před volbami je nemožné takový podrobný program předložit a někteří dokonce tvrdí, že vzhledem k oné "středovosti" obou hlavních britských politických stran by mohlo snadno docházet ke vzájemnému programovému "vykrádání". Proto prý je lepší s detaily programu ještě počkat.

To si zjevně myslí i britští voliči, u nichž je charismatický Cameron nezvykle populární a Konzervatívci momentálně vedou v průzkumech veřejného mínění. Zjevně se také projevují stejné známky únavy voličů z nyní už třetí vlády Labouristů, jaké předtím - po 18ti leté přestávce -- přivodily jejich volební vítězství.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: jj
Spustit audio