Projev Tonyho Blaira v americkém Kongresu

18. červenec 2003

Sedmnáctkrát přerušili američtí poslanci Blairovu řeč ovacemi ve stoje. Ještě, než vůbec začal hovořit, měl za sebou už více než pět minut potlesku. S trochu sebeironie nezapomněl podotknout, že je to více, než si zaslouží a určitě více, než na co je zvyklý z parlamentu britského. Jeho řeč je mimořádně zajímavým dokumentem doby. Blair se nezdržoval omlouváním či vysvětlováním v současnosti tak žhavé diskuse a o kvalitě zpravodajských informací, použitých k odůvodnění invaze do Iráku.

Mnohem více času věnoval vykreslení svého výkladu situace ve světě. Podle něj nebylo 11. září roku 2001 izolovaným incidentem, ale tragickým prologem a irácká válka dalším dějstvím divadelní hry, ve které nás na scéně čekají ještě další boje. Podle Blaira se totiž svět zcela proměnil. Nikdo už dnes nemůže očekávat vojenské konflikty na území rozvinutých zemí.

" Máme příliš mnoho co ztratit", řekl Tony Blair. "Protože technologie, komunikace, obchod a cestování nás stále těsněji sbližují". Připomněl také rychlý růst životní úrovně v posledních padesáti letech a i fakt, že životní úroveň se, přes všechny potíže, zvyšuje i v zemích jako jsou Rusko, Čína anebo Indie. Stále rychleji propojovaný svět se ale musí vyrovnávat s virem terorismu, který používá, jako svoji zbraň, chaos. Ne vojsko, ale chaos, který může vyvolávat jenom skupinka teroristů, dnes stojí proti světové stabilitě.

A proto je, podle Blaira, největším novým nebezpečím možné propojení terorismu se státy, které usilují o získání zbraní hromadného ničení. To samo o sobě není myšlenka nijak nová. Ale britský premiér z ní, ve svém projevu v americkém Kongresu, vyvodil zásadní závěr. Podle něj je základem nových mezinárodních vztahů nejužší spolupráce Evropy a Spojených států. Myšlenky na jakékoliv vyrovnávání vlivu a moci Spojených států, vytvářením jiných mocenských center, považuje Blair za vůbec nejnebezpečnější myšlenku současné mezinárodní politiky. Jedině spolupráce Ameriky a Evropy je, podle něj, řešení problému globálního terorismu.

Blair v další části svého projevu varoval Američany před odsuzováním Evropy. Připomněl, že Německo má svoje vojáky v Afghánistánu, francouzští vojáci jsou v Kongu a stojí, podle jeho slov, "mezi mírem a návratem" ke genocidě. Evropa, se svojí tisíciletou tradicí vzájemných válek a vyvražďování, se nakonec dopracovala k politice diskuse a kompromisu.

A tato nová Evropa nyní, podle Blaira, prožívá velkou transformaci. A to už se blížil závěr, který je z pohledu našeho českého vnímání Evropy asi tím vůbec nejdůležitějším obsahem celého Blairova vystoupení. Vůbec je zajímavé, že si toho nepovšimla žádná velká tisková agentura anebo noviny. Blair totiž prohlásil, že rozšíření Evropské unie Evropu zcela změní. A tak dovolte citát. "Proč tito noví členové Unie změní Evropu? Protože jejich jizvy jsou čerstvé, jejich vzpomínky silné, jejich vztah ke svobodě je stále ještě vztahem vášně nikoliv pohodlné známosti. Věří v transatlantické spojenectví, podporují ekonomické reformy, chtějí Evropu národů a ne super stát. Jsou to naši spojenci a jsou i vašimi spojenci. Takže nevzdávejte Evropu, spolupracujte s ní". Konec citátu a závěrečné ovace.

Lze očekávat, že tato řeč najde svoje kritiky především mezi zastánci takzvaného francouzsko-německého motoru Evropy. Francouzský prezident Jacques Chirac přece mnohokrát popisoval Evropu právě jako protiváhu Spojeným státům. Úspěch Blairova vystoupení však ve Velké Británii neměl příliš kladnou odezvu. Spíše naopak.

O necelých 24 hodin později ji navíc zastínilo zmizení klíčového svědka kontroverze mezi vládou a BBC, Davida Kellyho. Jemu podobné mrtvé tělo bylo v pátek dopoledne nalezeno osm kilometrů od jeho domova v Oxfordském hrabství. Až do uzávěrky našeho pořadu nebylo identifikováno. Tony Blair reagoval z paluby letadla na cestě do Japonska prohlášením, že pokud bude smrt Davida Kellyho potvrzená, navrhne vláda, aby její vyšetřování vedla nezávislá soudní komise.

autor: Jan Urban
Spustit audio