Projev ruského prezidenta Vladimira Putina

25. duben 2005

Jak uvádějí ruské internetové noviny polit.ru, projev se tentokrát připravovalvýhradně v Kremlu v podmínkách superpřísného utajení. Vládní úředníci nebyli k práci na koncepci projevu vůbec přizváni. To se týká i ruského premiéra Fradkova, který je od chvíle, kdy nahradil svého mnohem viditelnějšího předchůdce Michaila Kasjanova, figurou stále marginálnější. Na stejném okraji jako premiér se ocitla i celá ruská vláda - a to je také důležité sdělení o stavu Ruské federace, i když jen zprostředkované.

Hned na počátku svého dnešního projevu Putin zdůraznil, že loňské i letošní poselství o stavu země je především jednotným akčním programem na příštích deset let. Za hlavní politický a ideologický úkol Ruska Putin označil rozvoj země jakožto svobodného demokratického státu. Téměř jedním dechem s tímto prohlášením Putin označil rozpad Sovětského svazu za největší geopolitickou katastrofu minulého století. Citujeme: "Desetimilióny lidí se ocitly za hranicemi naší země. Úspory občanů se znehodnotily a masová bída začala být považována málem za normu." Konec citátu. Tento proces byl podle Putina doprovázen nestabilitou finančního systému a nejistým sociálním postavením občanů.

Této poznámce se není co divit - Putinova administrativa už od počátku roku čelí masovým protestům těch Rusů, jež letos v lednu zasáhla monetarizace sociálních dávek a výhod a jejich takzvané adresné přidělování konkrétním osobám. Tato úprava byla nevyhnutelná, protože státní rozpočet nemá na víceméně socialistické sociální programy peníze. Jenže starý systém přestal fungovat, kdežto nový nezačal. Putin si je tohoto zdroje přinejmenším potenciálního občanského vzdoru velmi dobře vědom - proto také o probému přenášeného některými rozhlasy a státní televizí mluvil. Putin přirozeně musel glosovat také vývoj v některých bývalých svazových republikách, který není pro Moskvu příliš vítaný. Ostře budou podle něj ruská oficiální místa reagovat na všechny "nelegální postupy" v politickém boji v těcxhto zemích. Rusko však podle něj hodlá se všemi spolupracovat. V této souvislosti Vladimir Putin připomněl, že po již zmíněném rozpadu Sovětského svazu Rusko "prožilo kapitulaci v Chasavjurtu", tedy faktický debakl v první čečenské válce, a poté i ovládnutí mediální scény několika málo ruskými miliardáři. Ti zřejmě podle ruského prezidenta hájili jiné zájmy, než zájmy ruského státu. Jak oligarchové a jejich mediální říše po nástupu Vladimira Putina do úřadu dopadly, snad ani není třeba připomínat.

Zajímavé je z hlediska těchto vět i poněkud překvapivé vyjádření prezidenta o tom, že dnešní ruské státní úřednictvo je uzavřená a nadřazená kasta, která státní službu považuje za nástroj pro vlastní podnikánía obohacování. Putin také prohlásil, že stranická a korporativní byrokracie se chová stejně jako její státní sestra. Možná by stálo za to ruskému prezidentovi připomenout, že na počátku tohoto vývoje stála jeho snaha oslabit soukromou sféru a posílit právě státní aparát. To, o čem dnes mluví, je přímý důsledek jeho autoritářské politiky.

Pokud jde o ekonomiku, Vladimir Putin mimo jiné navrhl zkrácení hranice pro přezkoumávání minulých privatizací z dnešních deseti na tři roky a kritizoval vládu, že s přijetím této zákonné novely otálí. Vyzval i k návratu "šedých" peněz vyvezených za hranice zpět do ruské ekonomiky. Toto prohlášení působí dojmem nové prezidentovy jistoty, že odbojnou velkopodnikatelskou sféru již zvládl a že teď potřebuje, aby fungovala, jak celký kapitál fungovat má.

Vladimir Putin pronesl své poselství o stavu Ruské federace pouhé dva před vyhlášením rozsudku nad Michailem Chodorkovským. Tento verdikt bude dobrým faktickým signálem, co ze svých dnešních tezí ruský prezident mínil vážně a co ne.

autor: ldo
Spustit audio