Prohlížeč pro bloggery

16. září 2005

Nový, "sociálně orientovaný" webový prohlížeč Flock by měl uspokojit potřeby nové generace uživatelů internetu. Ta dává před pouhým prohlížením obsahu stránek přednost jejich editaci a sdílení takto vytvořeného obsahu. Jinak řečeno: blogům.

Nový prohlížeč Flock by měl mít všechny funkce v současnosti nejpoužívanějších browserů, k nim ale přidá nástroje pro rychlé vytváření, editaci a sdílení webového obsahu. Podle Barta Decrema, tvůrce prohlížeče, tkví základní problém v tom, že základní principy prohlížečů zůstávají už deset let stejné. Zatímco obsah webů se dramaticky změnil. Ze souboru statických dokumentů se stal fenoménem, který má ve velké míře sociální rozměry.

Díky bezproblémové integraci nástrojů pro textové i obrázkové blogování a sdílení záložek by se Flock mohl stát prvním webovým prohlížečem pro lidi, kteří se při používání internetu orientují na aktivní komunikaci v rámci úzkých sociálních skupin. Uživatelé, kteří se k takovému používání internetu hlásí, se sdružili do zájmového sdružení s názvem Web 2.0. V pohledu této generace je problém už samotné slovo "prohlížeč". Vyvolává totiž představu pasivního používání internetu.

Flock by měl být vypuštěn v říjnu tohoto roku, testovací verzi ale už autoři předvedli v srpnu na konferenci v kalifornském Palo Alto a zároveň ji poskytli k používaní skupině testerů. Jejich reakce jsou převážně nadšené.

Nástroje pro blogování sice už existují, například Blogger či Movable Type, jejich používání je ovšem stále nemotorné. Bloggery nejvíc trápí vkládání fotografií. V současnosti nejsnadnější cestou je přihlásit se ke stránkám Flickr, nahrát tam fotografie a poté vytvořit link z Flickeru do vlastního blogu. Velmi často se ale stává, že obrázky jsou špatně naformátované. Blogger pak musí upravovat jejich parametry na stránkách Flickeru i na vlastních stránkách. Flock řeší tento problém elegantně: při jeho používání se fotky na stránky bloggera umisťují jednoduchým přetažením myší.

Flock při tvorbě blogu používá metodu WYSIWYG, tedy "vytvoříš, co při tvorbě vidíš" (What You See Is What You Get). Mezi HTML kódem a výslednou podobou blogu se přepíná tlačítkem. Jeden z bloggerů to hodnotí jako ještě poněkud primitivní způsob tvorby.

Flock opět dokládá, že projekty softwaru s veřejně přístupným kódem (open source) mohou významně podpořit vývoj nových programů. Základní kód nového prohlížeče Flock totiž tvoří kód Mozilly Firefox. Spojuje nové editační funkce se snadným ovládáním Firefoxu, prý i technicky méně zdatní uživatelé si Flock oblíbí.

Další příjemnou funkcí je možnost přistupovat ke svým oblíbeným záložkám z kteréhokoliv počítače, stejně snadné je oblíbené sdílet s řadou dalších uživatelů. Jednotlivé stránky jsou v takových seznamech navíc uživateli ohodnoceny, řadí se tedy podle užitečnosti. Takovou službu sice nabízí třeba tato stránka, běžní surfaři ji však nepoužívají. Sdílení nejen záložek, ale i jejich hodnocení by mohlo přinést právě rozšíření prohlížeče Flock. Podle New Scientist.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.