Program - Tpolánkův trumf i kámen úrazu

19. leden 2007

Měřeno programem, zaslouží si druhý Topolánkův kabinet vládnout celé volební období. Není toho málo, co slibuje, a bude to výhodné především pro ty, kdo pracují, anebo vychovávají rodinu. Předpokládá, že se začnou ambiciózní reformy penzí, zdravotnictví a nikoli v poslední řadě školství.

Zásluhou Strany zelených se do programu dostala celá řada ekologických odstavců. Češi si začnou vážit svého okolí, pokud se odstavce prosadí do života.

Ovšem největší místo v programu zabírá reforma rozpočtu. Zruší se zbytečné daně a zbytečné sociální dávky, ty zbývající se zjednoduší. Nejvíc to asi poznají živnostníci, kteří se zřejmě stanou exkluzivní třídou, která bude platit daně jen tehdy, když bude chtít.

Je to dobrý program, dělal by čest České republice a prospěl jejím občanům.

Proč tedy pro něj komunisté a sociální demokraté nezvednou ruku? Není to snad jen z toho důvodu, že program bude prosazovat vláda, jíž nejsou členy?

Vždyť přece i levicové strany musí souhlasit s tím, že se daně sníží a země přitom bude mít rozpočet bez schodku. Nakonec i sociálnědemokratická vláda daně snižovala a dodejme, že nejvíc asi živnostníkům. ČSSD souhlasí s reformou penzí i škol, má svůj ekologický program. Rozdílné názory na zdravotnictví nemusí být zase tak velké, aby se nedal najít nějaký kompromis.

Nakonec se občanští a sociální demokraté na programu z větší části domluvili, když skládali v prosinci velkou koalici.

Z tohoto pohledu by se měli sociální demokraté umoudřit, nechat Topolánka vládnout a domlouvat se s ním na kompromisech, jak jim to také sám Topolánek nabízí. Pokud odmítnou jeho nabídku, bude to důkazem, že jim jde pouze o moc a že o prospěch občanů jim nejde ani v nejmenším.

To je tedy pohled z jedné strany. Poslechněme si však samotné sociální demokraty. Upozorňují, že věc je složitější. S reformními návrhy ODS, lidovci a zelených by se dalo po určitých úpravách souhlasit, ty úpravy jsou ale poměrně důležité. A ke všemu, není možné souhlasit s celkovým zaměřením politiky. Jaké tedy jsou ty problematické detaily, i když necháme stranou nejspornější zdravotnictví a také energetiku, ve které není jednotná ani samotná koalice.

Většina z nich se najde v nejdůležitější části programu, tedy v oblasti daní. Sociálním demokraté tvrdí, že plán ministra financí je nerealistický. Až si své návrhy propočítá, pozná to sám.

Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka předvídá propad ve výběru daní 135 miliard korun. Střizlivější odhady expertů hovoří o 70 miliardách. To vše se děje ve chvíli, kdy má Česko největší historický schodek nápadně nad 100 miliardami.

"Ano, je to možné všechny tyto peníze ušetřit, jenže pouze za předpokladu, že některá sociální skupina začne platit víc. Je jisté, že na daňové reformě ušetří lidé s vyššími příjmy. Černý Petr zůstane v rukou střední třídy, anebo nejchudších," tohle tvrdí sociální demokraté a trojkoalice to zatím nemůže vyvrátit, protože nemá přesné výpočty. Ministr financí Miroslav Kalousek sice tvrdí, že daňovými odpočty nakonec pomůže i nižším příjmovým skupinám - co když to ale nakonec nepůjde?

Tak zhruba vypadá opoziční kritika filozofie programového prohlášení Topolánkovy vlády: pomůže podnikavým, chudší lidé nemusí, ale také mohou zůstat pod koly pokroku.

Takových slabých míst, které poukazují na nebezpečí pro chudší lidi, je celá řada. Poplatky u lékaře, zrušení pohřebného, zrušení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, ekologické daně na uhlí, vyšší daň z přidané hodnoty - to jsou všechno úpravy, které se dotknou především chudších a které prozrazují směr, kterým se chce pravicový kabinet vydávat.

Snadno by šly vyškrtat a na základu reforem by se nic nezměnilo. Když se ale ODS postavila proti společné vládě se sociálními demokraty, neměla důvod do vlastních programových priorit zasahovat. Nelze se proto divit, že také sociální demokracie stojí na svém. Trvá na tom, že kamenem úrazu může být prakticky každý návrh, se kterým ODS přijde.

Celý spor bude zarámován do konfliktu ideologií. Pravice bude chtít přeměnit Česko na ekonomického tygra, který se přespříliš nestará o osud svých občanů. Naopak sociální demokraté budou tvrdit, že kvalitní život každého jednotlivého člověka zvyšuje blahobyt celé společnosti. Argumentovat jde jedním i druhým směrem donekonečna.

Opoziční kritika má zkrátka své oprávnění. To je fatální okolnost pro program nové vlády, která nemá ve sněmovně většinu.

Program je dobrý, země by se podle něho dobře řídila, třeba by to ti chudí nakonec ani příliš neodnesli. V této chvíli ale ze všeho nejvíc připomíná projekt pro stavbu vzdušného zámku. Mohou to být zkrátka další tři ztracené roky.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: Petr Holub
Spustit audio