Profesionálové

31. červenec 2003

Necelých pět měsíců působil Tomáš Klvaňa jako mluvčí prezidenta. Včera oznámil, že si našel lepší zaměstnání na ministerstvu zahraničí a s prezidentem se v dobrém loučí. Kdo se chce dovědět nějaké pikantérie z Hradu, marně bude čekat na Klvaňovu knížku Byl jsem Klausovým mluvčím. Pro budoucího diplomata je diskrétnost přímo povinností. Své rozhodnutí nemíní dále komentovat, nezvedá telefon a odchází na měsíční dovolenou.

Novinář Tomáš Klvaňa zvolil mimochodem podobně profesionální postup jako herec Arnold Schwarzenegger. Ten se rozhodl nekandidovat na kalifornského guvernéra, a to prý hned ze tří pádných důvodů: jeho poslední film Terminátor 3 není nějak mimořádně úspěšný, podporuje ho pouze patnáct procent voličů a jeho kandidatura za republikány se nezamlouvá manželce demokratce. O Arnoldově rozhodnutí informovala americká média s odvoláním na zdroje z republikánské strany, hollywoodská hvězda profesionálně mlčí. Kalifornii samozřejmě nehrozí, že zůstane bez guvernéra, podobně jako náš prezident nezůstane bez mluvčího.

Zajímavá na zmíněných rozhodnutích úspěšného herce a úspěšného novináře je spíše záhada, jak je mohla okouzlit politika. Nabídky, kterých se jim dostalo, nepatřily k těm, které nelze odmítnout. Tomáš Klvaňa nemohl vážně očekávat vděčnost šéfa, který ho podle francouzského listu Le Figaro hrozil vyhodit za to, že nevěděl, na co se budou novináři ptát, a Arnold Schwarzenegger nemohl počítat s tím, že by v případě svého zvolení guvernérem Kalifornie nastolil pořádek jako filmový Terminátor. Tomáš a Arnold nakonec pochopili, že kvůli jejich bystrému úsudku či vytrénovaným svalům není nezbytně nutné, aby zachraňovali prezidenta či Kalifornii.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.