Prodávání radaru

16. září 2004

Radar Věra je důkazem české vynalézavosti, ale současně i příkladem, kdy se výsledkem úspěšného bádání stalo obtížně prodejné zboží. Tím, že je radar schopen vidět letadla, do jejichž neviditelnosti Američané investovali miliony dolarů, existuje v praxi pro Věru jediný kupec, totiž právě Američané, kterým nezbývá nic jiného než se skřípěním zubů koupit něco, co nepotřebují, pokud nechtějí, aby kromě Čechů viděl jejich neviditelná letadla ještě někdo další.

Profesionální zdvořilost náměstka amerického ministra zahraničí, který potvrdil koupi jednoho kusu radaru, nic nemění na tom, že se z amerického úhlu pohledu jedná o neobyčejně trapnou transakci. Nejenže se musí vyrovnat s českým požadavkem, aby radarů koupili nejméně tolik, kolik jich překazili prodat Číně, ale navíc se má pan náměstek ještě přeptat ve Washingtonu, jak by Američané mohli České republice pomoci při prodeji zboží, které se ve skutečnosti snaží učinit neprodejným. Američané jsou spojenci a to svádí k otázce, zda by nebylo správné přestat s vydíráním.

Na druhé straně jsou ovšem Američané obchodníci, také prodávají kdeco kdekomu, a když jde o byznys, neberou si servítky. A je zde ještě jedna okolnost, která činí vývoj zařízení schopného obelstít produkci amerických zbrojařů přípustný a dokonce chvályhodný. Jedná se o příspěvek do soutěže, bez které není pokroku. Věra je impulsem k vývoji doopravdy neviditelného letadla, kterým se v budoucnu bude moci Amerika chlubit. A pokud pak budou nuceni kupovat u nás nějaký další radar, třeba Janu anebo Marii, možná se v americkém Kongresu najdou hlasy pro zrušení vízové povinnosti pro spojenecké Čechy. Takové zrušení vízové povinnosti je prostě třeba si zasloužit.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.