Procházky paralyzovaných potkanů

21. září 2009

Kombinace léků, elektrické stimulace a pravidelného cvičení umožnila paralyzovaným potkanům procházky a běhání v šlapacím kole.

K tomu, aby se paralyzovaný živočich znovu naučil "chodit", zřejmě není nezbytně nutná regenerace přerušených nervových vláken. Mícha obsahuje nervové okruhy, které i bez účasti mozku dokážou generovat rytmickou aktivitu a pohybovat svaly zadních končetin způsobem, který připomíná chůzi. Vědcům se už dříve podařilo elektrickou stimulací těchto okruhů vyvolat pohyby končetin u lidí, kteří utrpěli poranění míchy. Pohyb ale zatím nikdy nebyl soustavný a nohy nedokázaly unést váhu těla.

Neurobiologům z Kalifornské univerzity v Los Angeles se to teď podařilo - i když zatím jen u pokusných potkanů. Paralyzované potkany vědci umístili do šlapacího kola podobného tomu, které se dává do klece doma chovaným hlodavcům. Podávali jim dávky léčiva, které funguje podobně jako neurotransmiter serotonin, a současně stimulovali dolní část míchy slabým elektrickým proudem. Nervové okruhy reagovaly a zadní končetiny potkanů se začaly rytmicky pohybovat po příčkách šlapacího kola.

Po několika týdnech denního cvičení už zadní nohy dokázaly unést plnou váhu potkana jak při chůzi, tak i při běhu a pohybech do stran. Potkani se tak mohli pohybovat zcela sami, i když tempo své chůze kvůli přerušenému spojení mezi míchou a mozkem nedokázali ovládat.

Výsledky studie zveřejnil časopis Nature Neuroscience.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio