Proč ubývají pobřežní mokřiny na východě USA?

24. září 2010

Na východním pobřeží Spojených států amerických od Maine po Connecticut se vyskytují přílivové mokřadní biotopy. Před 4 lety si biologové všimli, že tamní vegetace v některých místech odumírá. Zůstává pustá erodovaná krajina. Uvedl to server AP.

Pobřežní mokřady vznikají v klidných mořských zátokách, v zóně mezi přílivem a odlivem, nebo v oblastech ústí řek do oceánu. Tvoří je různé druhy rostlin, rákos, trávy i ostřice. Struktura porostu je vzhledem k neustále se měnícím podmínkám velmi dynamická. Dobře fungující pobřežní mokřady vytvářejí důležité životní prostředí pro ryby, korýše, ptáky i savce. Kromě toho hrají významnou roli při tlumení destruktivní síly hurikánů.

Na jihu Nové Anglie došlo od 17. století, kdy se sem přistěhovali první evropští osadníci, ke ztrátě 50 - 70% pobřežních mokřadů. Před 4 lety si výzkumníci všimli lokálního úhynu vegetace, který ohrožuje fungování celého ekosystému.

Co přesně zabíjí rostliny není zatím jasné. Ve zdravých mokřadech mohou rostliny umírat v důsledku mechanického poškození, nebo překrytí a zaclonění. Podíl na destrukci kanadských mokřadů nesla například hejna hus. Nebezpečná může být i stoupající hladina moře.

Podle jiné teorie mohou být příčinou úhynu některých mokřadních rostlin sulfáty, vymývané do ekosystému z mořské vody. Ty se činností půdních bakterií přemění na sirovodík, který rostliny oslabuje. Slabé rostliny jsou náchylné k napadení houbovou plísní rodu Fusarium. Ne všichni výzkumníci ale souhlasí. Studiu východoamerických mokřadů se proto budou věnovat i nadále.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.