Proč švábi zadržují dech

19. srpen 2009

Švábi existují už 250 milionů let a v dohledné době rozhodně nevymizí. Naopak - podle nové studie budou klimatickým změnám čelit lépe, než mnohé jiné druhy hmyzu.

Šváb, který odpočívá, periodicky přestává dýchat na dobu až 40 minut. Proč to dělá, zatím zůstávalo záhadou, kterou se rozhodli vyřešit biologové z australské Queenslandské univerzity. Skupinu švábů šedých (Nauphoeta cinerea) biologové vystavili různým podmínkám a sledovali jejich dech v závislosti na změnách koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu nebo změnách vlhkosti prostředí. Zjistili, že koncentrace oxidu uhličitého na dýchání švábů žádný vliv nemá. Vyvrátili tak teorii, že přestávky v dýchání jsou adaptací, která švábům umožňuje přežívat v podzemním prostředí s vysokými koncentracemi CO2.

Stejně tak biologové nenašli žádné důkazy teorie, že kyslík chemickými reakcemi poškozuje tělesné tkáně švábů. Nakonec došli k závěru, že cílem dechových přestávek je úspora vody, která se odpařuje při dýchání. Právě tato adaptace na suché prostředí může švábům ulehčit přežívání v době klimatických změn, říkají autoři studie na stránkách časopisu New Scientist.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.