Proč se tloustne po čokoládě? Je v ní hodně tuku, o cukr moc nejde, říká Durďák z Čokoládovny Janek

30. duben 2022

Václav Durďák o sobě říká, že je majitelem továrny na čokoládu – je jedním ze tří zakladatelů Čokoládovny Janek. „Po čokoládě se nemusí tloustnout,“ říká. „Čokoláda by měla obsahovat alespoň jedno procento cukru. Ale hlavní důvod, proč budete po ní tloustnout, je obsah tuku a ne cukru. Tedy pokud se bavíme o té kvalitnější tmavé, kde je energie hlavně v tuk z kakaových bobů, u mléčné čokolády je to tuk ze sušeného mléka.“

Kakaové boby obsahují zhruba 50 procent tuku, zbytek bobu tvoří samotné kakao, vysvětluje Durďák:

„Procenta na obalu čokolády ukazují, kolik je v ní kakaových bobů. A hlavně by to mělo být jako složka napsaná na prvním místě. Když nakupujete čokoládu, měli byste chtít, aby tam bylo co nejvíc bobů.“

Čtěte také

Také záleží na kvalitě bobů. A samotný bob se dělá na kakao a kakaové máslo, popisuje:

„Máslo je ta dražší surovina, ta kvalitnější – stejně jako u mléka je nejdražší smetana. Navíc kakaový tuk je jediný, který nežlukne, proto se používá ve farmaceutickém průmyslu. Kdežto samotné kakao je ve své podstatě odpad, i na burzách se prodává násobně levněji než to máslo. A to je ten důvod, proč výrobci přidávají do čokolád jiné tuky.“

„Proto nestačí dívat se jen čistě na to, kolikaprocentní čokoláda je, protože pak může být kvalitnější i méně kvalitní čokoláda se 70 procenty.“ V Čokoládovně Janek pracují přímo s kakaovým máslem, vyzdvihuje Durďák.

Že se zdražuje všechno od dopravy po surovin, se Durďák snaží zatím do cen nepromítnout. „Teprve se k tomu nadechujeme. Zkusíme to v létě, kdy je obecně poptávka po čokoládě u nás násobně menší.“

Jaká je v Česku tradice čokoládoven? Proč Čokoládovna Janek stojí právě v Uherském Brodě? Poslechněte si celé 2x2, ptá se Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , kac
Spustit audio

Související