Proč mají muži lepší prostorovou představivost

20. únor 2013
Monitor

Typicky mužská vlastnost – lepší prostorová představivost – je dána vedlejším účinkem testosteronu. Naznačuje to výzkum, do které vědci zahrnuli jedenáct druhů zvířat včetně člověka.

Prostorová představivost je schopnost myšlenkové orientace v prostoru. Je všeobecně známo, že muži si v této disciplíně obecně vedou lépe než ženy. Rozdíl je malý, ale statisticky významný, a projevuje se nejen u člověka, ale i jiných zvířat. Teorie, které se tento fenomén snaží vysvětlit, jsou dvě. Podle první z nich je adaptivní, což znamená, že lepší schopnost orientace v prostředí a teritoriu poskytovala samcům výhodu nad jejich konkurenty, takže pak měli více potomků. Druhá teorie je hormonální. Lepší prostorovou představivost mužů a samců považuje za vedlejší účinek mužského pohlavního hormonu testosteronu.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/TOngAGm5sqE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Vědci z Illinoiské univerzity prozkoumali výsledky 35 studií, které se zabývají teritorii a prostorovou představivostí jedenácti zvířat od sépií, divokých a laboratorních hlodavců, jelenů a opic až po člověka. U všech druhů měli samci mírně lepší prostorovou představivost než samice – a to bez ohledu na velikost teritorií nebo to, o kolik jsou samci pohyblivější a aktivnější než samice téhož druhu. Tento výsledek podle autorů studie podporuje teorii, podle níž lepší prostorová představivost souvisí s vyšší hladinou testosteronu.

Zdroj: ScienceDaily, Quarterly Review of Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.