Proč bychom měli ignorovat u nejlepšího přítele člověka „psí oči“?

Důležitý vzkaz pro všechny majitele psů - smutný až srdcervoucí výraz čtyřnohého přítele po spáchání nějaké neplechy nesignalizuje ani stín lítosti.

Vědci totiž podle listu Daily Mail zkoušeli, zda páníčkové nejsou na omylu, když tvrdí, že jejich pes dobře ví, že udělal, co neměl. Výsledek studie je však právě opačný - pes není schopen složitých emocí.

Opadlá tvář a smutné oči jsou pouhou fasádou, určenou pro člověka, jinak ale nejlepší přítel o výčitkách neví vůbec nic.

Mezi nadšenými chovateli se přitom v posledních letech rozmáhá oblíbený trend uveřejňovat online snímky smutných psích očí a neoficiálně soutěžit, který výraz bude přesvědčivější.

Cvičitelka psů a profesorka srovnávací psychologie z Cambridgeské univerzity Ljerka Ostojičová nicméně požádala v rámci experimentu majitele psů, aby svým miláčkům zakázali jíst sušenky.

Čtěte také

Pes pak byl ponechán v místnosti sám s oblíbenou potravou, a sušenky buďto pozřel, nebo je autoři testu promptně odnesli. Žádný z majitelů pak z výrazu svého psa nedokázali určit, zda jeho miláček zakázanou sušenku snědl nebo ne.

Provinilý pohled podle Ostojičové souvisí se stresem, nikoli se špatným svědomím. „Jeden z mých klientů měl tři psy a kdykoli některý z nich překročil hranice, například rozkousal botu, pokaždé se provinilý výraz objevil jen u jednoho z nich, i když byl nevinen,“ říká badatelka. „Byl to prostě ten nejbojácnější pes a pokaždé reagoval nejsilněji na hněv majitele,“ dodává.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio