Problémy CSU

8. duben 2008

Na fotografiích se pánové Günther Beckstein a Erwin Huber, kteří dnes vedou stranu CSU a vládu v Bavorsku stále usmívají, ale ve skutečnosti mají značné problémy, a to již po pouhém půl roce, co jsou ve svých funkcích. V komunálních volbách před pár týdny dosáhli nejhoršího výsledku za čtyřicet let, nepodařilo se jim prosadit rychlovlak a navíc stojí před finančním debaklem, což samozřejmě formuje ve straně dosti rychle silnou opozici. Dokonce i tento tandem, o kterém oba hovořili, jak je pevný, se začíná hroutit.

0:00
/
0:00

Všechno prý začalo, jak napsal německý zpravodajský časopis Der Spiegel, předminulý pátek krátce po třetí hodině odpoledne, když se k šéfovi CSU Huberovi dostala zpráva německé tiskové kanceláře, podle které jeho kolega, ministerský předseda Beckstein, oznámil veřejnosti, že výpadek u Bayerische Landesbank, tedy Bavorské zemské banky, není, jak se předpokládalo, 1,9 miliard eur, ale nejspíš okolo čtyř miliard.

Pan Huber byl překvapen, protože podle původní dohody měla tento výpadek oznámit banka až další čtvrtek na oficiální tiskové konferenci. Na tom se oba pánové před Huberovým odjezdem do jižního Švýcarska, kde trávil dovolenou, domluvili. Šéf strany Huber se do té doby domníval, že na pana Becksteina je solehnutí. Tímto krokem totiž Beckstein učinil z pana Hubera muže, který před veřejností tají nepříjemná čísla. A navíc z Hubera učinil toho, který je zodpovědný za propad polostátní banky. Der Spiegel napsal: Myslí si bavorský ministerský prezident Beckstein, že současnou krizi je možné svést pouze na pana Hubera? Pokusí se následně dokonce ho sesadit z funkce šéfa strany?

Podle analytiků to ale je málo pravděpodobné, protože právě Beckstein v poslední době působí tak, že už výkonem v jednom úřadu je přetížený.

Jeden z ministrů, který si nepřál být v médiích jmenován, dokonce řekl, že u moci je v Bavorsku "tlupa chaotů". Touto větou evidentně nejmenovaný muž kladl veřejnosti otázku, jestli oba pánové jsou vůbec schopní vést kampaň před zemskými volbami, které se mají konat v září.

I události kolem rychlodráhy, tedy transrapidu a reakce bavorských politiků signalizují veřejnosti, že něco není v pořádku. Šéf poslanců CSU v bundestagu Peter Ramsaur byl dokonce z jednání obou politiků tak rozzloben, že řekl německým novinám Süddeutsche Zeitung, že kdyby se v nějaké věci takhle choval nějaký komunální politik, byl by už dávno odvolán. Podobně hovořil i jejich poslanec Max Strehle. Původně se všem zdálo, že po odchodu pana Stoibera z politiky tato dvojice splňuje všechny předpoklady úspěšného následnictví: stojí pevně nohama na zemi a má blízko ke stranické základně, neodcizila se pobytem v Bonnu či Berlíně. Po půl roce se naopak zdá, že je tomu opačně: že tato volba činí z CSU lokální, zemskou stranu. Pan Stoiber, jak připomněl Der Spiegel, přišel s projektem transrapidu také proto, aby ukázal, že jeho země je schopna přijít s projekty pro celé Německo, že tudíž jejich politika překračuje zemské hranice.

Zatímco na špici se všechno třese, v pozadí se vytváří nové spojení: Markus Söder, který je ministrem pro Evropu v bavorské vládě dává veřejně najevo sympatie k spolkovému ministru Horstu Seehoferovi, o kterém se uvažovalo jako o následníku pana Stoibera již v minulém roce. Jakmile Huber prohraje má pak největší šance se na jeho místo dostat právě pan Seehofer. Strach z blížících se zemských voleb by mohl tuto změnu jen akcelerovat.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio