Problémem školního stravování jsou i rodiče. Jídla, která se jim nelíbí, dětem neobjednávají, říká šéfkuchař

20. srpen 2015

Nechvalně známá UHO neboli univerzální hnědá omáčka by už v dnešních školních jídelnách měla být minulostí.

Řada stravovacích zařízení se snaží vyjít vstříc moderním kulinářským trendům a nabízet o něco atraktivnější pokrmy.

Liberecký kraj k tomu povzbudí kuchařky a kuchaře ze školních jídelen z regionu, pro které na dnešek připravil kurz vaření.

Povede ho hlavní šéfkuchař sítě restaurací Potrefená husa Jan Heřmánek

Podle něj jsou problémem školního stravování i samotní rodiče.

„My se ve školních jídelnách snažíme vařit nová jídla s novými postupy, s novými trendy, ale mnohdy narážíme na bariéru rodičů. U malých žáků, kde se vyvíjejí návyky na stravování, pokrmy vybírají sami rodiče. Když paní vedoucí ve školní jídelně napíše jídla, a rodiči se to zrovna nezdá, tak to dítěti neobjedná, protože si řekne: To by moje dítě nejedlo. Mnohdy to dítě ani nemá možnost to ochutnat. Většinou narážíme na nepochopení ze strany rodičů,“ přibližuje své zkušenosti Jan Heřmánek.

Dnes si s ním kuchařky a kuchaři vyzkoušejí uvařit šest pokrmů. Při jejich přípravě využijí kuskus, jáhly, tarhoňu a rybí a dietní masa.

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio