Pro a proti: Nejen Sobotka hodnotí Sobotkovu vládu

1. červenec 2014

Premiér Bohuslav Sobotka bude v červenci hodnotit práci ministrů své vlády. Kteří ministři by se měli mít na pozoru a kdo z nich naopak dostane nejlepší vysvědčení?

Politolog Jan Kubáček a komentátor Patrik Eichler premiéra předběhli a vládu zhodnotili v pořadu Pro a proti.

Celkové hodnocení vlády?

Kubáček: Něco mezi 2-3, ale za legislativní práci bych dal 4.

Eichler: Zůstal bych na 2. Vláda je klidnější a vládne kompetentněji než dvě vlády předchozí.

Detailní hodnocení vlády?

Kubáček: Zatím je to politika, která neubližuje, ale zemi neposouvá. Na obzoru se neobjevuje nic strukturálně jasného a potřebného. Není to Itálie, jako to bylo v minulosti, ale je to pohodová líbivá bramboračka, která neurazí.

Eichler: Je to otázkou mediálního popisu situace. Říkat, že jsou ve vládě dva premiéři, znamená, že si přeji, aby tam byli dva premiéři. Andrej Babiš má na starost příjmy státu. Není druhý ministerský předseda.

Kteří ministři jsou nejslabší?

Kubáček: Helena Válková má výhodu, že vystupuje kompetentně. I já sám se ptám, jak tuto ministryni hodnotit.

Eichler: Nejslabší jsou ministři za ANO. Mají nejslabší administrativní kompetence.

Je Daniel Herman úspěšným ministrem kultury?

Kubáček: Herman úspěšně bekuje ministerstvo zemědělství v kauze církevních restitucí. Jeho hlavním úkolem je podpořit jejich nerušený průběh.

Eichler: Ministr Herman si vede špatně. Jestli je to tím, že je pasivní, nebo nemá kompetentní tým kolem sebe, to nevím.

Kdo je nejslabším členem vlády?

Kubáček: Jiří Dienstbier nejvíce dráždí veřejnost. Neřeší problémy běžných rodin, ale vybírá si exkluzivní, kavárenskou tématiku.

Eichler: Ti ministři o kterých nevíte: Daniel Herman, Antonín Prachař, Richard Brabec.

Divoká karta Jana Kubáčka: Zajímavé je, že KDU-ČSL zatím nepracuje s největší slabinou Andreje Babiše: realzemědělská politika a správa zemědělství a kvality potravin. To je jediné téma, které dokáže Babiše dostat do úzkých. V úřednické řeči ho nechytnou, ale tady už by se mu těžko čelilo situaci.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio