Princ Harry navrhl pro svou budoucí ženu snubní prsten s matčinými diamanty

28. listopad 2017

Britská média se rozepisují o zásnubách britského prince Harryho. Deník Guardian zaujal výrok jeho nastávající Meghan Markleové, že o princovi původně moc nevěděla a společných přátel se zeptala, jestli je hodný. Interview s redaktorkou stanice BBC Mishal Husajnovou podle listu ukázalo šťastný moderní pár, který ohlásil zasnoubení ve velmi odlišné atmosféře oproti někdejšímu oznámení o zasnoubení prince Charlese a princezny Diany. Guardian píše, že Markleová i Husajnová zřejmě byly při rozhovoru napjaté a nevěděly úplně, jak se tvářit. Moderátorka podle listu projevila nejdřív zdvořilý zájem, pak se chovala jako skeptický investigativec a na konci se ukázala jako sympatická hostitelka. To ale nevadí, dodává autor článku, protože „všechny oči sledovaly šťastný pár“.

V Guardianu se dočteme, že kdyby princ prý nebyl hodný člověk, nedostal by zřejmě od partnerky šanci. Noviny také informují, že Harry klečel, když přítelkyni žádal o ruku. Setkání s babičkou prince, královnou Alžbětou, Markleová okomentovala tak, že „bylo skvělé se na královnu při setkání dívat princovýma očima.

Harry ji ctí a respektuje jako panovnici, ale zároveň ji má rád jako babičku,“ řekla budoucí členka královské rodiny. List zaujala také její zmínka o nepříjemných poukazech bulvárních médií na smíšený původ Markleové hned na začátku jejího vztahu s princem. Deník přináší i vyjádření páru, že princovi v takto důležitém životním okamžiku chybí přítomnost matky, princezny Diany. V prstenu, který dostala jeho partnerka k zásnubám, jsou diamanty z její sbírky. A pár je prý přesvědčený, že Diana je teď s nimi.

Hezké rozptýlení bez velkého významu

V redakčním komentáři Guardian píše, že další královská svatba bude hezké rozptýlení, ale nemá až tak velký význam. Princ není následníkem trůnu, nebudou se proto nutně zvát hlavy států. Autor textu chápe, že veřejnost zajímá americký a etnicky smíšený původ snoubenky prince Harryho, její kariéra a někdejší rozvod, diví se ale, že to dnes někomu ještě vadí.

List dává do kontrastu fakt, jak kdysi 32letý Harryho otec s dvacetiletou Dianou oznámili zasnoubení a jak nepřirozeně se při tom dívali do kamery. Připomíná i tehdejší Charlesův výrok “ať láska znamená cokoliv”. „Můžeme se učit z minulých chyb, nejsme odsouzeni k opakování dějin,“ píše Guardian a žertuje o slovní hříčce, která se zjevným odkazem na název jednoho oděvního řetězec na Twitteru pár tituluje jako „Markle and Spencer“.

Deník Telegraph se podrobněji rozepisuje o darovaném prstenu. Šperk ze zlata je osázený třemi diamanty, které mají pro pár zvláštní význam. Hlavní kámen je z Botswany, kterou princ Harry několikrát navštívil a kde s partnerkou trávili čas. Další dva diamanty pocházejí z osobní sbírky princezny Diany. Šperk vyrobili královští klenotníci na princův návrh. List poukazuje na to, že výroba musela nějakou dobu trvat, obvykle to bývá 6 až 9 týdnů. To odpovídá královské tradici. Princezna Diana kdysi způsobila rozruch, když si svůj zásnubní prsten vybrala v obchodě.

Harry prsten, Wiliam hodinky

Telegraph líčí, že když Diana zemřela, oba její synové si vybrali jednu hodnotnou věc z její klenotnice. Harry prsten, Wiliam hodinky od Cartiera. Pak si je vyměnili, prsten posléze dostala Kate Middletonová. Princovi Harrymu se ale přesto použitím jiných diamantů z Dianiny sbírky podařilo vzdát matce hold.

Zásnubní prsteny se třemi drahými kameny jsou populární a jejich obliba po královském zasnoubení může ještě stoupnout. Má jít o symboly přátelství, lásky a věrnosti, představují minulost, přítomnost a budoucnost páru. Odbornice na klenoty z časopisu Vanity Fair Annabel Davidsonová odhadla cenu prstenu na nejméně 50 tisíc liber. Podle ní ale výslednou hodnotu mohl výrazně ovlivnit ještě typ barvy, kterou má ústřední diamant, píše britský Telegraph.

autor: mam
Spustit audio