Příměří mezi Izraelem a palestinským Hamasem vstoupilo v platnost

18. červen 2008

Po několika měsících nepřímého jednání zprostředkovaného Egyptem a mnoha vágních až rozporuplných informacích Izrael ve středu potvrdil dohodu o šestiměsíčním příměří s palestinským Hamasem, které vstoupí v platnost ve čtvrtek v šest hodin ráno.

Nakonec ustoupil ze svého požadavku, aby zahrnovalo i propuštění dva roky vězněného Gilada Šalita, a slevil i v otázce egyptského zásahu proti pašování zbraní do pásma Gazy. V první fázi Hamas přestane ostřelovat jihoizraelská města a Izrael zastaví odvetné útoky. Pokud Palestinci příměří dodrží, Izrael po třech dnech zmírní blokádu a začne do Gazy pouštět více zboží. Požadavek Hamasu na otevření hranic s Egyptem v Rafáhu však izraelská vláda splní, jen pokud nastane výrazný pokrok v jednání o Šalitovi, které by mělo začít v nejbližších dnech jako třetí fáze příměří. To se zatím nebude týkat Západního břehu Jordánu, jak původně požadoval Hamas.

S příměřím nesouhlasí nejen řada ministrů a většina veřejnosti, ale i armáda, která je považuje za totální kapitulaci a nedává mu velkou šanci; mimo jiné i proto, že další teroristické skupiny se k němu nezavázaly. Skepticky reagoval i Bílý dům, podle kterého dohoda Hamas k zastavení teroristické činnosti nepřiměje. Hnutí už při izraelských operacích ztratilo 350 mužů a klidu využije k dozbrojení a reorganizaci sil. Armáda se proto nepřestane připravovat k další vojenské operaci, prohlásil náčelník hlavního štábu Gabi Aškenazi. Ještě v úterý obě strany pokračovaly v obvyklé činnosti - teroristé odpálili na Izrael osm raket a izraelské vrtulníky zabily pět příslušníků Armády islámu, která se před dvěma lety podílela na únosu Šalita i britského reportéra BBC Alana Johnstona.

Dohoda o příměří byla oznámena v době, kdy uplynul právě rok od puče Hamasu, při kterém jeho členové zabili na 450 příslušníků hnutí Fatah předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse a ovládli pásmo Gazy. Abbás roztržky využil k sesazení vlády hamasovského premiéra Ismaíla Haníji a jmenoval nový kabinet technokratů. Mezinárodní společenství ukončilo bojkot palestinské samosprávy a ta na podzim zahájila mírová jednání s Izraelem.

Hamastan, jak se pásmu Gazy posměšně říká, se stal diktátorským a násilnickým teroristickým státem závislým na dobročinnosti. Jediným úspěchem Hamasu bylo nastolení pořádku, který tam za vlády Fatahu nepanoval - kriminalita klesla o 95%, za celý rok nedošlo k žádnému únosu cizince a nikdo si netroufne nosit zbraň na veřejnosti. Životní úroveň půldruhého milionu Gazanů se však výrazně zhoršila: 70% lidí je nezaměstnaných, skoro 90% továren ukončilo provoz a pásmo opustila většina mezinárodních organizací, které poskytovaly práci tisícům Palestinců. 85% obyvatel je dnes závislých na humanitární pomoci. Hamas zavedl diktátorský režim, který nesnese opozici ani kritiku a tvrdě zasahuje proti každému, kdo dá najevo jen náznak odporu či nesouhlasu.

Popularita hnutí však kupodivu neklesla - Gazané jsou přesvědčeni, že všechny jejich útrapy má na svědomí Izrael, a Hamas se těší skoro stejné oblibě jako před rokem - i když i proto, že Mahmúd Abbás dodnes nereformoval Fatah a Palestinci nevidí žádnou alternativu. Blokáda tak svůj účel nesplnila a nevedla ani k povstání obyvatel proti Hamasu, ani ke zmírnění jeho krvelačného postoje vůči Izraeli. I to bylo nepochybně jedním z důvodů, proč Abbás před dvěma týdny nabídl svému nepříteli dialog o usmíření, přestože Izrael hrozí, že s ním proto přeruší mírová jednání. Abbásovi nestoupla popularita kvůli neústupnosti vůči Hamasu ani kvůli prokazatelně lepším životním podmínkám na Západním břehu Jordánu - ale až poté, co vyjádřil ochotu k usmíření s teroristy.

Hamas během uplynulého roku nelenil a neúnavně zbrojil. Propašoval do Gazy nové účinnější zbraně a rakety, kterými dokáže zabíjet stále víc Izraelců. Jeho armádu s asi 16.000 muži vycvičili instruktoři z Íránu, Sýrie a libanonského Hizballáhu. V letošním roce se ozbrojenci už několikrát pokusili prorazit hranice do Izraele.

Usmíření Mahmúda Abbáse a příměří s Izraelem dodá Hamasu novou legitimitu v očích mezinárodního společenství, které s ním pod tlakem palestinské samosprávy a izraelské vlády dosud jednalo jako s nezákonným subjektem a respektovalo blokádu, kterou teď zmírní právě Izrael. Vicepremiér Chaim Ramon označil příměří za vítězství radikálního islámu, které Hamas jen utvrdí v jeho postojích. Klid zbraní stejně dlouho nevydrží a nové kolo násilností bude ještě horší než předchozí a s většími lidskými ztrátami - s použitím účinnějších zbraní, které Hamas do pásma Gazy v době příměří propašuje.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: gzb
Spustit audio