Primátor v base

25. březen 2004

Uvěznění kladenského primátora je skandál bez ohledu na to, zda bude z trestného činu usvědčen či nikoli. Podmínka skandálnosti je naplněna už tím, že se za mřížemi nachází člověk, který by z titulu úřadu, který zastává, měl požívat společenské důvěry a prestiže. Jestliže je navíc důvodem trestního stíhání čtyři roky staré pochybení, a pro pořádek je třeba říct, údajné provinění, nelze občanovi vyčítat, pozvedne-li obočí.

Primátorovi se klade za vinu zneužití pravomocí, když s penězi města měl nakládat jako se svými. To právě bude předmětem právních diskusí, protože miliony pro kladenský hokejový klub nenosil primátor z městské kasy na stadion za noci v kufru, ale byly převáděny prostřednictvím společnosti Sportovní areály města Kladna tak, že si město na svém stadionu kupovalo reklamní plochu. Primátor včera svou situaci komentoval slovy "nerozumím tomu, nemám pro to vysvětlení" a novináře odkázal na právního zástupce. Přitom to zřejmě byli právě nějací mazaní právníci, kteří mu prokázali medvědí službu ujištěním, že se o miliónech na dresy, brusle a hokejky nemusí se zastupiteli radit.

Know-how, které přivedlo kladenského primátora do Ruzyně zatím proto, aby nemohl ovlivňovat svědky, samozřejmě nemá původ v Kladně. Přes spřátelené reklamní agentury se miliony neprůhledně přelévají běžně, nicméně ve většině případů platí, že není viníka, kde není žalobce. A v Kladně nejspíše někdo žaloval, takže policistům nezbylo, než jednat bez ohledu na to, zda fandí či nefandí místnímu hokejovému týmu. Co k tomu říct? Kritici politických poměrů mají důkaz, že správa věcí veřejných je v nepořádku, zatímco stoupenci režimu se ujistili, že spravedlnost funguje padni komu padni. A pravda bude někde uprostřed.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.