Přijel Gates

2. únor 2005

Na jednodenní návštěvu přijel do Prahy Bill Gates. Důvodů, proč právě toto město letos zvolil pro konání fóra, které jinak tradičně hostí americký Seattle, může být víc. Praha získává pověst vhodného a dosud neokoukaného cíle kongresové turistiky. Je také blízko pro hosty z Evropy, které se téma konference, znalostní společnost a role informačních technologií ve službách státu a vzdělávacích institucí, zdá být šité na míru.

Evropská komisařka pro informační společnost včera ve svém vystoupení zmínila plán, jak rozvojem informačních technologií zvýšit konkurenceschopnost EU. A u toho je pro softwarovou firmu dobré být. Ke každé návštěvě Billa Gatese neodmyslitelně patří i vášnivá diskuse o něm samém. Lidé od počítačů se dělí na ty, kteří mu nemohou přijít na jméno a snášejí argumenty proti operačnímu systému, se kterým obchoduje. Gates má ovšem i zastánce, kteří vtipně upozorňují, že devadesát procent problémů operačního systému vzniká mezi židlí a klávesnicí.

Těžko nestranně posoudit, zda důvodem nevraživosti vůči Billu Gatesovi je jeho software, anebo jeho bohatství. Těm, kteří ho nekriticky obdivují, se hodí připomenout, že se jedná o obchodníka, který z dominantního postavení na trhu umí profitovat. Stejně tak je ale dobré připomenout lidem, kteří Gatesovi závidí, že už třicet sedm procent svého bohatství rozdal. Například půl druhé miliardy dolarů na očkování dětí v rozvojovém světě proti tetanu, žloutence a žluté zimnici. V posledních čtyřech letech to zachránilo 670 000 životů. Nelze přitom říct, že se jedná o jeho příští klienty. Super levný notebook vyvíjený pro trhy rozvojového světa firmami AMD, Google, Motorola či Samsung má používat operační systém Linux.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.