Příčina kolapsu včelích úlů

26. srpen 2009

Molekuly ribozomální RNA rozlámané na kousky jsou podle nové studie spolehlivou známkou toho, že včelí úl čeká brzký zánik.

V roce 2006 zarazil včelaře ve Spojených státech zvláštní jev - náhlý a zcela nečekaný úhyn celé včelí kolonie. Během dalších dvou let už stačil vyhubit celou třetinu včelích úlů. Přesnou příčinu jevu, který dostal jméno Colony Collapse Disorder (CCD), se zatím odhalit nepodařilo. K možným viníkům patří pesticidy, infekce včel viry nebo houbou Nosema ceranae a podle některých lidí i radiace mobilních sítí. K rozluštění smutné včelařské záhady teď přispěli výzkumníci z Illinoiské univerzity, kteří objevili spolehlivý diagnostický marker CCD.

Vědci při porovnávání genomů včel ze zdravých a postižených úlů objevili překvapivou věc. Buňky včel ze "zkolabovaných" úlů obsahovaly abnormálně vysoké množství fragmentů ribozomální RNA. Za normálních okolností funguje rRNA jako prostředník, který přenáší informaci z genů do proteinů. Tady však celý proces něco narušilo a včelám chyběly životně důležité proteiny. Tím "něčím" by docela dobře mohly být takzvané picornaviry, které atakují ribozomy - tedy buněčné organely, na kterých probíhá přepis informace z RNA do proteinů.

Mezi picornaviry patří i virus IAPV (Israeli Acute Paralysis Virus), který se podle dřívější studie vyskytoval u všech kolonií zničených jevem CCD. Ztráta funkce ribozómů podle autorů studie celý fenomén dobře vysvětluje. Je logické, že pokud včelám chybí proteiny, jsou daleko citlivější na působení vnějších faktorů - ať už pesticidů nebo houbových infekcí.

Výsledky studie zveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.