Prezidentka České asociace sester Šochmanová: Hrozí kolaps zdravotnictví a zavírání nemocnic

13. červen 2016

Důvodem, že zdravotní sestry a ostatní personál nemocnic ještě nestávkuje, je podle Martiny Šochmanová fakt, že si nechtějí brát pacienty jako rukojmí pro své požadavky. Je nezbytně nutné, aby se situace českého zdravotnictví však začala měnit.

Kvůli nedostatku peněz na personál v nemocnicích už není možné garantovat kvalitu a bezpečnost zdravotní péče v Česku. Minulý týden to prohlásila Česká lékařská komora, která představila plán na zlepšení českého zdravotnictví. Ministr zdravotnictví i premiér situaci chápou a výzvu vítají.

Kolik v Česku skutečně chybí zdravotních sester?

„Bohužel ucelená data nemáme, protože ani Ministerstvo zdravotnictví ani ÚZIS těmito daty nedisponují – máme Národní centrum ošetřovatelství se sídlem v Brně, které provádí tzv. registraci sester a nelékařských zdravotnických pracovníků, ale fakticky nám z toho údaje o tom, kolik je momentálně v praxi lidí, nevychází,“ říká Prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Vysvětluje, že Česká asociace sester měla požadavek na to, aby se data o počtu aktivních zdravotních sester v ČR shromažďovala, a to od Ministerstva zdravotnictví i od Úřadu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

„Nikdo nechce úplně odhalit, kolik volných míst v nemocnici nebo ve zdravotnickém zařízení je,“ říká Šochmanová s tím, že důvodem je kapacitní vytížení, podle kterého se při nástupu rozhodují noví uchazeči o práci. Tam, kde je nedostatek, tam se dá očekávat i větší zátěž pro personál.

Na základě pravděpodobně zkresleného údaje o počtu volných míst je podle Šochmanové 600 chybějících zdravotních sester, tedy odhad, který zveřejnila Česká televize, nepřesné číslo a může být vyšší.

Jaký plat mají lidé ve zdravotnictví?


„Sestrám byl plat zvyšován, ale záleží na tom, z jakých dat vycházíte – jsou to údaje i s přesčasovými hodinami, s příplatky za svátky a tak dále," říká Prezidentka České asociace sester k údaji, že průměrný plat zdravotní sestry je 29 000 Kč.

Po odečtení příplatků za práci přesčas a ve svátcích potvrzuje Šochmanová, že základní plat sestry činí necelých 20 000 Kč. V tom se skrývá paradox. Souhlasí s tvrzením, že zdravotnictví by se pravděpodobně dostalo do velkých potíží, kdyby lidé v nemocnicích pracovali striktně podle zákoníku práce.

„Všichni víme, že sestry i zdravotníci obecně pracují dlouhodobě vysoce efektivně za minimální finanční prostředky. Teď nastává ta doba, kdy ti lidé už toho mají dost, a chtějí, aby nějaká změna nastala. Pokud někdo pracuje jako zdravotní sestra, tak to vyžaduje obrovskou empatii a zodpovědnost. A právě ta zodpovědnost těmto lidem brání, aby vstupovali do stávky a brali si naše pacienty jako rukojmí.“

Martina Šochmanová

Dle vyjádření Andreje Babiše v médiích je třeba vyřešit nejprve přerozdělování financí v rámci systému zdravotnictví a pak zvýšit podíl financí, který se do zdravotnictví vkládá.

I Šochmanová uvádí, že právě ministr financí je tím, kdo by mohl současnou situaci řešit. Nechce ovšem hodnotit, kde je v současném způsobu přerozdělování problém.

Kolik by měly dostat zdravotní sestry přidáno?

„Musí dojít ke skokovému navýšení platu. Pokud se budeme bavit o pěti procentech, tak to určitě tu situaci nestabilizuje – to navýšení musí být citelné. Pokud by to bylo 10 % ze současného základního platu, tak by to byla částka, která by zastabilizovala ten současný systém, pokud by byl výhled na další navyšování do budoucna,“ uvádí Šochmanová.

Co si myslí prezidentka České asociace sester například o obraze, který přisuzují média zdravotním sestrám v televizních seriálech nebo jaký je její názor na zdravotní registry? To zjistíte z rozhovoru v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.