Přepíše Nigel Farage politickou mapu Velké Británie?

6. květen 2015

Nejvyrovnanější, nejméně průhledné a možná nejdůležitější za posledních 30 let. Čtvrteční parlamentní volby ve Spojeném království si stačily vysloužit celou řadu přívlastků.

Kromě zmiňovaných se nejčastěji mluví o vzpouře malých stran proti westminsterskému systému. Ruku v ruce s tím se zmiňuje únava voličů z velkých formací, jejichž politici se zdají být na hony vzdálení reálnému světu. Napomáhá tomu i fakt, že současní političtí lídři jsou u veřejnosti mimořádně neoblíbení.

„Ať už v opozici skončí kterákoli z největších stran, její předseda bude muset odejít.“ Prezident agentury YouGov, politolog a novinář Peter Kellner považuje stejně jako ostatní experti za vyloučené, že by se někomu podařilo sestavit jednobarevnou vládu.

Labouristům v tom brání ztráty ve skotských okrscích, kde bude zřejmě slavit triumf separatistická Skotská národní strana. Konzervativcům odlákala nezanedbatelný počet voličů euroskeptická Strana pro nezávislost Spojeného království.

Nelíbí se mi britství ani královská pečeť

Mary a Ronnie Russellovi jsou důchodci a bydlí spolu se dvěma psi v malém domku v glasgowské čtvrti Maryhill. Mary je Angličanka, která v hrabství Northamptonshire zastávala funkci radní za Labour Party. Její mezitím skotské srdce už tluče pro jinou stranu.

„Před loňským referendem jsem labouristy slyšela říct tolik lží, že jsem nedokázala žít s pocitem, že jsem členkou téhle strany. Po referendu jsme s Ronniem podali přihlášku do Skotské národní strany. Jsem na SNP velmi pyšná,“ popisuje Mary, která je jedním z 75 tisíc nových členů, které skotští nacionalisté získali od loňského září.

Británie volí nový parlament

Šéfreportér skotského Heraldu David Leask popsal fenomén, který má tenhle trend na svědomí. „Sociálně demokratický mainstream se ve Skotsku spojuje s nacionalistickým hnutím. Labour Party i Skotská národní strana jsou levicové, sociálně demokratické formace s podobnými programy, které se liší v pohledu na skotskou nezávislost.“

Stranickou knížku SNP nosí i studentka Právnické fakulty Univerzity Strathclyde Davina Sosnowski. Její rodina léta sympatizovala s labouristy. „Coby malé dítě v 80. letech jsme se učili nenávidět Margaret Thatcherovou. Byla to černobílá situace. Lidé nechtěli konzervativce, a tak celý život volili labouristy. Nikdo z lidí, co znám, nikdy nepomyslel na to, že by vstoupil do politické strany. Den po referendu se tohle totálně změnilo.“

S pocitem, že Skotové naletěli slibům londýnské politické reprezentace a že referendum nebylo férové, se během pár dnů svěřila celá řada lidí. Tony McLaughlin, který se nikdy necítil být Britem, požádal o irský pas. „Nelíbí se mi koncepce britství, ani královská pečeť na britském pasu, ani text, že jsem subjektem britské koruny. Taky nechci zažít, že bych nebyl občanem státu EU.“

Milostná balada pro UKIP

Znakem místní volební kampaně je i to, že meetingy jednotlivých kandidátů narušují křiklouni. Je tomu i tak v případě meetingu Jima Murphyho, lídra skotských labouristů v centru Glasgow. Napětí je zřetelné, dochází i k drobným fyzickým strkanicím.

Skotského separatismu se obává předseda euroskeptické a protiimigrační Strany pro nezávislost Spojeného království Nigel Farage. Jeho formace pomáhá přepisovat politickou mapu Británie. V parlamentních volbách sice získá jen naprosté minimum křesel, ale odčerpá cenná procenta vládním konzervativcům.

Šéfem strany UKIP je Nigel Farage, bývalý obchodník s komoditami v londýnské City a paradoxně sám jeden z europoslanců

Samotný Farage kandiduje v okrsku South Thanet v hrabství Kent, a není vůbec jisté, že mandát získá. V případě neúspěchu prý dá stranickou funkci k dispozici. „Ucházel jsem se tady o poslanecký mandát v roce 2005. Pracuju pro lidi v tomhle okrsku od eurovoleb v roce 1999.“ Kanceláře Faragovy strany UKIP je v centru Ramsgate, u pěší zóny s obchody a pouličními muzikanty, kteří zjevně nejsou všichni britského původu.

„Jsem pyšný na způsob, jak jsme dokázali imigranty začlenit, zvládli jsme to lépe než jakákoli ze sousedních evropských zemí.“

Čtyřicátník Simon Steven nenávidí hodnoty, které strana vyznává. Chodí agitovat jednou týdně do centra Thanetu. Zažil skoro fyzický střet s místním občanem, jemuž se nelíbil slogan Farage je ostuda Thanetu.

„Doporučujeme lidem, aby volili takticky, pokud nechtějí, aby UKIP vyhrál. Radíme, aby se podívali na poslední průzkum před volbami a hlasovali pro toho kandidáta, který má největší šanci Nigela Farage porazit.“

Konzervativní kandidát Craig Mackinlay chodí se svým týmem od domu k domu a přesvědčuje lidi, aby ho volili. Svoji minulost v UKIPu nepovažuje za přitěžující okolnost.

Kampaň strany UKIP pronikla i do přístavu v Ramsgate

„Strana kdysi vznikla na akademických základech. Zajímalo nás směřování EU, cena členství v unii a ztráta britských příležitostí. Když z jedenácti europoslanců UKIPu skončili dva ve vězení pro podvod, věděl jsem, že je to pro mě konečná.“

Samotní imigranti reagují na protipřistěhovaleckou rétoriku Nigela Farage různě. Někdo mávne rukou, jiný vyjde demonstrovat do ulic, a třeba skupina přátel ze severního Londýna napsala milostnou baladu, kde slova you keep znějí záměrně jako UKIP.

„Měla jsem nápad, že udělám punkový song. Prostě jsem byla strašně naštvaná. Moji kamarádi a manžel mě přesvědčili, abych nepracovala se zlobou, ale abychom to změnili v píseň o lásce,“ říká Lucie Wenigerová, iniciátorka kampaně WITH Love 2015 UK.

Experti se shodují v názoru, že Velkou Británii čeká nejednoznačný výsledek voleb, a dlouhé týdny složitých vyjednávání. Vyloučit se nedá vůbec nic. Šeptem se zmiňuje ve zdejších končinách nezvyklá varianta velké koalice. V případě patové situace by se na podzim mohlo jít volit znovu.

autoři: Jiří Hošek , sch
Spustit audio