Přemysl Čech: Naučme se dojídat

7. červen 2014

Zhruba čtvrtina Čechů přiznává, že potraviny, které nestačí sníst, běžně vyhazuje do koše. A třetina lidí sice taky nedojídá, ale zbylé potraviny se snaží využít aspoň o chlup efektivněji – dává je do kompostu nebo jimi krmí domácí zvířata.

Vyhazujeme ovoce, zeleninu, pečivo, uzeniny, mléko i mléčné výrobky a dlužno připomenout, že je to především proto, že se nám potraviny kazí, nebo skončila doba jejich trvanlivosti. 45 % lidí si myslí, že za tyto přebytky můžou i slevové akce, které nás vyprovokují k neuváženým nákupům a ty pak skončí v popelnici. Kolik jiných lidí v nich tyto potraviny zase naopak vyhledává, a tak vlastně recykluje, průzkum neřešil, možná proto, že tito lidé většinou nedisponují korespondenční adresou, na kterou by se jim dal zaslat dotazník.

Podle posledních čísel statistiků, se zdá, že si opravdu můžeme dovolit nějaký ten jogurt nebo párek vyhodit. Po přepočítání dat se zjistilo, že domácí ekonomika rostla začátkem roku dokonce víc, než naznačovaly první údaje – meziročně posílila o 2,5 % a to by mohla být ona tečka za hubenými roky.

Komu nebo čemu gratulovat? Jako první si o pochvalu řekla Česká národní banka, podle které její oslabení koruny podpořilo spotřebu domácností i v povánočním období. Gratulaci zaslouží už tradičně i vše, co má něco společného s automobilovým průmyslem a plyn přidalo – světe div se – i stavebnictví.

Čtěte také

A slova chvály je taky nutné přeložit do němčiny a odeslat do Berlína. Tamní ekonomika se opravdu rozjela a německá mašina si jako vždy připojuje i české vagóny. Čísla nám neodbytně vnucují myšlenku, že naše ekonomika je opravdu ale opravdu z nejhoršího venku, oživení má trvalejší charakter a půjde-li to takhle dál, brzy se dostane na předkrizové výkony.

Přesto je stále nutné poslouchat i varovné hlasy. Brusel všeobecné oslavy brzdí: „Je ještě brzy na to, abychom se radovali z vítězství. Nezaměstnanost nadále zůstává na nepřijatelně vysoké úrovni,“ říká eurokomisař Olli Rehn. „Nezapomeňme, že letos vypadla ze seznamu ročních období zima“, koriguje nadšení pro výkony českého stavebnictví prezident Miloš Zeman.

Rada guvernérů ECB zpravidla zasedá dvakrát za měsíc

Vláda se zase snaží přicházet s podporou pro investory, aby vyvážila fakt, že klesá atraktivita Česka pro zahraniční kapitál, jehož příliv k nám povážlivě klesá. A k tomu Evropská centrální banka poprvé vyrukovala se zápornými depozitními úroky. Banky jí tedy zaplatí za to, že si u ní krátkodobě uloží peníze. Důvod tohoto bezprecedentního rozhodnutí: snaha podpořit všemi možnými prostředky inflaci, aby neklesala dál k nule, což ohrožuje stále ještě křehké oživení ekonomiky eurozóny.

ECB mimo jiné chce dotlačit banky k tomu, aby z volných peněz začaly poskytovat víc úvěrů. - Takže u mě dobrý, ale s tím šampaňským radši ještě chvíli počkám. Nezkazí se a do popelnice je nebudu muset vyhodit. A začnu taky dojídat. Ušetřené korunky se pořád ještě můžou hodit jinde.

autor: Přemysl Čech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.