Překroucený premiér Miloš Zeman

19. únor 2002

"Tehdy byl Hitler největším teroristou světa. Tehdy nikdo nevolal po tom, aby se s ním vyjednávalo, a stejně tak by dnes neměl nikdo vyjednávat s teroristy." "Srovnáváte šéfa palestinské samosprávy s Hitlerem?" "Jistě. Není mým úkolem hodnotit Arafata, ale každý, kdo podporuje terorismus, každý, kdo považuje terorismus za legitimní prostředek, každý, kdo se uchyluje k terorismu vedoucímu k zabíjení nevinných lidí, je v mých očích teroristou. To samé platí o těch, kteří terorismus financují."

Tolik citát z části rozhovoru, který poskytl českým premiér Miloš Zeman izraelskému deníku Haarec. V takovéto formě se objevil u čtenářů a podle očekávání vyvolal veliký rozruch, který přesáhl hranice Izraele. Negativně na tato slova reagovali například představitelé Evropské unie, šéfové rakouské a německé diplomacie, o arabském světě ani nemluvě.

Miloš Zeman svůj výrok vysvětlil po návratu z oficiální návštěvy Izraele. V Zemanově komuniké, pod kterým je podepsán tiskový mluvčí vlády se mimo jiné píše, cituji: " Chtěl bych zdůraznit, že jsem nikdy nesrovnal Arafata s Hitlerem. Na otázku po možnosti takového srovnání jsem odpověděl - Samozřejmě není mou povinností hodnotit Arafata. Publikovaný text odpovědi však zněl - Samozřejmě. Není mou povinností hodnotit Arafata. Chtěl jsem tím pouze vyjádřit samozřejmou připravenost odpovědět na takovou otázku." Tolik citace z prohlášení předsedy vlády Miloše Zemana.

Vzhledem k množství rozhovorů, které poskytuje a také kvůli překladu z jednoho jazyka do druhého, může jít samozřejmě o nedorozumění. Nebo také o snahu konkrétního novináře posunout Zemanova slova tak, aby vyzněla v duchu zaměření listu, ve kterém rozhovor vyšel. Na druhé straně však nelze ani vyloučit, že Zeman skutečně Arafata k Hitlerovi přirovnal.

Ostatně ve vydaném komuniké je zajímavý rozpor. Zeman tvrdí, že není jeho povinností hodnotit Arafata. Zároveň hned v dalším řádku se píše, že slovo "samozřejmě" vyjadřovalo jeho připravenost Arafata hodnotit. Nelze tudíž vyloučit že kontroverzní přirovnání Arafata k Hitlerovi považoval Zeman v danou chvíli pouze za jeden z bonmotů, nad kterým se možná někdo zasměje a jiný pouze nechápavě zakroutí hlavou.

Vždyť v podobném stylu vystupuje v českých sdělovacích prostředcích a různá ostrá slova a hodně silná přirovnání mu často hladce procházejí, aniž by ohrožovala jeho další politickou kariéru. Po velmi negativní mezinárodní reakci na rozhovor v izraelském deníku se mohl svého výroku zaleknout a nyní hledá způsob, jak alespoň trochu přijatelně z osočení Arafata vycouvat. Jaká je pravda, to asi zůstane utajeno, protože je velmi pravděpodobné, že Zeman ani jeho tiskový mluvčí rozhovor neautorizovali. Takže zůstane tvrzení proti tvrzení.

Leda, že by příslušný izraelský novinář měl rozhovor se Zemanem nahraný a poskytl ho v autentické podobě například českým sdělovacím prostředkům. Ať už Zeman ve skutečnosti řekl cokoli, je na první pohled překvapivé, jak na novinový rozhovor negativně reagovali někteří zahraniční politici.

Nechce se příliš věřit tomu, že by Zemanova slova odsoudili pouze na základě novinového článku. Pokud ano, dostal se český premiér svojí zásluhou do podobné situace, jako bača v jedné pohádce. Ten si tak dlouho vymýšlel, že mu vlci žerou ovce, až mu nikdo neuvěřil v momentě, kdy jeho stádo skutečně vlci napadli.

Také Zeman si svými neomalenými výroky na adresu některých světových politiků vytváří takovou pověst, že mu už pomalu nikdo neuvěří, že neotesaná slova na adresu jiných politiků ve skutečnosti neřekl a že je někdo jiný překroutil.

ČRo 6 / RSE

19. února 2002

Napište nám: rse@cro.cz

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.