Předčasně narozené děti ohrožuje virus z mateřského mléka. U Apolináře ho umí nově odstranit

29. duben 2022

Pražská Porodnice U Apolináře získala speciální šokový pasterizátor. Jediný přístroj svého druhu v Česku umí z mateřského mléka dokonale odstranit nebezpečný herpesvirus a zabrání tak jeho přenosu na předčasně narozené děti.  Zhruba dvě třetiny žen v naší populaci vylučují do mléka cytomegalovirus (CVM), který nezpůsobuje problémy donošeným dětem problémy. Předčasně narozeným však ano.

„Donošené děti se s ním už umí vypořádat, a tak neonemocní. Extrémně nedonošené děti se ale z vlastního neupraveného mateřského mléka infikovat cytomegalovirem mohou, jejich imunitní bariéry jsou totiž ještě nedovyvinuté,“ říká lékař Pavel Kopecký, vedoucí Jednotky intenzivní péče pro nedonošené děti U Apolináře. 

Čtěte také

Infikované děti mohou mít zdravotní problémy, nejčastěji v podobě poruch funkce trávicího systému nebo selhání jaterních funkcí. Postižené mohou být i plíce a další orgány.

 Přístroj za milion korun se Gynekologicko-porodnické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy podařilo získat prostřednictvím nadačního fondu Vita et Futura a dvou charitativních akcí – aukce Nadace Báry Nesvadbové Be Charity a 11. ročníku charitativního běhu Kros Štiřín.

„Jde o přístroj, který sleduje nejnovější trendy výživy nezralých novorozenců. Šokovou pasterizací se daří udržet a zachovat biologickou aktivitu mateřského mléka v tom nejširším možném rozsahu,“ doplňuje primář Neonatologického oddělení Richard Plavka.

Čtěte také

Doposud se v porodnici U Apolináře zbavovali CVM infekce pomocí přemražování mateřského mléka, to ale mělo své limity. Ošetření šokovou pasterizací plánují ročně přibližně u třiceti matek nedonošených dětí.

Délka preventivní pasterizace mateřského mléka se zpravidla pohybuje mezi šesti sedmi týdny. Pak už není třeba, protože dítě je dostatečně zralé na to, aby nákazou neonemocnělo.

Poslechněte si všechny vědecké reportáže. 

Vědci žádají, aby se země světa zavázaly k jasnému omezení produkce plastů. Navrhují proto, aby státy nastavily hranice pro výrobu nových plastů a zavázaly se k jejich dodržování. Uslyšíte také, že skončilo sledování beskydských rysů. A přichází jedna z nejmagičtějších nocí v roce.

Spustit audio