Právník: Klausova amnestie byla nevyužitou šancí

26. říjen 2015

Téměř před třemi lety vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus novoroční amnestii. Ta vyvolala velké kontroverze, zvláště kvůli obsažené abolici.

Právník a bývalý novinář Tomáš Němeček se celou dobu od vyhlášení pokoušel vypátrat, jaké vlastně bylo pozadí vzniku Klausovy amnestie, nyní ale tyto snahy vzdal.

Je v pořádku, že k tak rozsáhlé amnestii neexistuje žádná dokumentace? Měla by mít amnestie jasně daná pravidla?

„Že amnestie vyhlášena byla, považuji za správnou věc,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Podle něj udělení milosti nebo amnestie byly vždy svrchovaným a subjektivním právem toho, kdo měl tuto pravomoc.

„Právníci mají dodat kostru, aby amnestie byla proveditelná, a vše ostatní je ryze věci naprosto subjektivního posouzení. Žádné jiné technické, právní nebo vědecké přístupy tu nemají co asistovat,“ vysvětlil bývalý ředitel.

Utajení je v případu amnestie naprosto na místě, dodal Jakl. „Historicky vyvolaly nepokoje ve věznicích, nelze na ní spekulovat, protože by na tom leckdo nějak vydělal.“

„Amnestie je chráněnější než výroba atomové bomby,“ shrnul Ladislav Jakl.


Jakl: „Mustr amnestie, frazeologie a vymezení kategorií, to může být vždy stejné. Co je vlastním obsahem amnestie jsou čísla, parametry. A u nich nemá ministerstvo spravedlnosti ani právník co dělat, protože amnestie míří za mechanismus spravedlnosti a není možné, aby se tyto principy zpátky do procesu dostaly.“

Právník a bývalý novinář Tomáš Němeček považuje Klausovu amnestii na „monumentální diletantství. Pánové si amnestii nepromysleli.“


Němeček: „Přirovnání k atomové bombě je krásné. A je hrozné štěstí, že Česká republika není jaderná velmoc, protože prezident měl jaderný kufřík a teď si představte, že by si partička tří lidí hrála s kufříkem, odpálila bombu a potom by byla debata ve stylu: vy máte něco proti jaderné energií jako takové?“

„Neudělali si analýzu, jaké bude mít dopady, nepovolali na to svůj štáb právníků v odboru legislativy a práva. Místo toho vše vznikalo zakukleně, skrytě, s externími autory,“ obvinil strůjce amnestie expert.

Ten je přesvědčen, že amnestie především byla nevyužitou příležitostí, jak tento mocný ústavní nástroj využít.

„Lze si představit spoustu amnestií, které budou mít étos a smysl, a byly by vítané každým rozumným komentátorem, ale já sám jako příznivce amnestií tuto považuji za promarněnou šanci,“ konstatoval Tomáš Němeček.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio