Praha v Plzni

3. červen 2003

Skupina tří mladých recesistů vyzbrojená šablonami a spreji přestříkala v noci z neděle na pondělí dvaadvacet silničních značek v Plzni. Místo původního označení tohoto města se řidičům nabízel pohled na nápis Praha. Mezi zprávami o loupežích, násilnostech a haváriích se najednou objevuje informace, u které se máme domýšlet, co vlastně dotyční chtěli svým činem říct.

Krade se pro peníze, havaruje z nepozornosti, k násilí vede duševní porucha, zlost či zoufalství. Motiv přestříkání značek označujících začátek a konec obce ale zrovna zřetelný není. Chtěli sprejeři naznačit, že si Plzeň zaslouží být metropolí? Anebo se jednalo o Pražáky, kteří si v Plzni chtěli připadat jako doma? Také se mohlo jednat o experiment: Za jak dlouho lidé zaregistrují zjevný nesmysl? Za takovým testem pak může stát přesvědčení, že si lidé nechají namluvit kdejakou hloupost, aniž se obtěžují porovnat autoritativně vyslovené tvrzení se svou zkušeností. Pak by bylo možné vnímat přejmenování Plzně na Prahu jako svérázný protest. Anebo máme co do činění s avantgardními umělci, kteří se pokusili o dosud nevyzkoušenou výtvarnou kreaci?

V každém případě se třem výtečníkům v Plzni nepodařilo zůstat v anonymitě. Kolem půl třetí ráno byli přímo u jedné z tabulí zatčeni. Rébus, který připravovali pro veřejnost, budou nyní nuceni trapně vysvětlovat, přičemž jim hrozí pokuta a možná i vězení. Nedocenili zřejmě skutečnost, že tabule stojí kolem třiceti tisíc a škoda, kterou způsobili, překročila půl miliónu. Nemluvě o tom, že řidič, který není místní, by v Plzni u tabule Praha mohl zkolabovat. Některé vtipy jsou příliš nebezpečné, aby mohly být vtipné. A je otázka, jaký má smysl vymýšlet nesmysly, když těch, kterými je nám dáno trpět, je beztak příliš.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.