Poznámka Radka Kubička

23. leden 2008

V případě jiných politiků by to byla jen běžná lapálie. Novinář si všiml, že mezi výroky a majetkovým přiznáním bývalého starosty okresního města je rozpor, a upozornil na to soud. Ten za zatajení závazku, hypotečního úvěru v běžné výši, udělil pokutu podle zákona o střetu zájmů. Novinář se může radovat, že se proslavil, a jeho kolegové zase přemýšlet, jestli je posláním novináře fakta zveřejňovat, nebo je okolkovaná posílat k soudu.

Tím politikem je ale Jiří Čunek, nyní předseda KDU-ČSL a dříve také místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj. Ten, který odešel z vlády, protože mělo být obnoveno jeho vyšetřování z korupce a který i jinak soustavně plní hlavní mediální prostor. Není divu - pronáší kontroverzní výroky o Romech, byl prvním obviněným ministrem, obviněným z trestného činu ještě ve funkci, dostal se do podezření, že pobíral neoprávněně sociální dávky, nebyl schopen přesvědčivě objasnit, jak při svých příjmech naspořil milionové částky. Ukončení jeho stíhání provázejí podezřelé okolnosti a nejvyšší státní zástupkyně v poslední době budí dojem, že mimo tuto kauzu nemá snad ani nic jiného na práci. A to není všechno - Čunek se chce do vlády vrátit.

Někteří mají pocit, že proti Jiřímu Čunkovi je vedena likvidační mediální kampaň. Nelze to vyloučit, předsedové KDU-ČSL to s liberálními českými novináři nikdy neměli lehké. Ale taková sousta, jaká jim poskytuje ten současný, by snad nezvládla ani nejlepší mediální agentura, kdyby proti němu byla nějaká najata. Vždyť i na ten svůj hypoteční úvěr novináře sám navedl! Politika je nesentimentální a její odvěké zákonitosti bohužel praví, že je důležitější, jak se věci jeví, než jaké doopravdy jsou. To hraje stále proti lidoveckému předsedovi i v jeho úporné snaze o očištění, která se dá jinak lidsky chápat. Je ale spíše věcí příslušné politické strany, zdali je pro ni výhodné tak nápadný terč znovu a znovu nastavovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.