Potíže izraelské i palestinské vlády

10. květen 2007

Zpráva nezávislé Vinogradovy komise, která přičítá vinu za neúspěch loňské války s libanonským šíitským hnutím Hizballáh nejvyššímu vedení země, otřásla celým Izraelem, vyvolala hlasité výzvy k demisi premiéra Ehuda Olmerta a ministra obrany Amira Perece a vyhnala minulý čtvrtek skoro dvě stě tisíc Izraelců na masovou protivládní demonstraci v Tel Avivu, ale oba neoblíbení politici se rozhodli, že ze svých funkcí neodstoupí.

Perece však čeká politický pád už koncem května, kdy se budou konat primárky Strany práce, které ho docela jistě nepotvrdí v jejím čele. Olmert se zatím v premiérském křesle udržel pouze proto, že jej z obav před předčasnými volbami podrželi členové jeho vlastní strany Kadima. Vládní koalice v pondělí přežila tři hlasování o nedůvěře v Knesetu, ale už koncem května jí hrozí, že z ní vystoupí Strana práce. V létě pak Vinogradova komise vydá závěrečnou zprávu, která má Olmerta podrobit ještě ostřejší kritice, a vedení Kadimy připouští, že udržet jej nadále ve funkci bude patrně nemožné.

Situace na izraelské scéně je tak dramatická, že byla předběžně zrušena i pravidelná schůzka Olmerta s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbássem, ale také návštěva amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho a zejména americké ministryně zahraničí Condoleezy Riceové, která měla do Izraele přijet 15. května po zastávkách v Saúdské Arábii, Jordánsku a Egyptě. Přesto Washington v posledních dnech Izraeli i Palestincům předložil další návrh oboustranných kroků, které by měly být jakýmsi základem obnovy mírového procesu. Od Izraele požaduje odstranění některých zátarasů na Západním břehu Jordánu, snadnější průjezdnost hraničních přechodů a dodávky zbraní a střeliva bezpečnostním složkám Mahmúda Abbáse. Palestinci by měli na oplátku zasáhnout proti teroristickým skupinám, které ostřelují Izrael raketami, a zabránit pašování zbraní z Egypta. Plán se však nikomu příliš nezamlouvá. Izrael se obává, že by zrušení zátarasů zhoršilo bezpečnostní situaci, a hnutí Hamas a další teroristické skupiny jej odmítly jako "nejapný vtip", protože prý nelze "vyhandlovat národní práva za volný pohyb lidí a zboží".

Šance na obnovu mírového procesu je v této chvíli téměř nulová, a nejen proto, že izraelská vláda má jiné starosti. Nejistota a nervozita panuje i u Palestinců - především kvůli nekončícímu mezinárodnímu bojkotu. Mahmúd Abbás se vrátil z cesty po několika evropských zemích bez příslibu zrušení izolace a s otevřeným zklamáním, jako by zapomněl, jak snadné by bylo bojkot ukončit: stačí, aby palestinská vláda uznala Izrael a uzavřené dohody s ním a zřekla se násilí. O splnění těchto podmínek ale už žádný Palestinec ani nemluví.

Hamas má pocit, že udělal zásadní ústupky, když souhlasil s vytvořením vlády národní jednoty, ale nic za to nezískal, protože bojkot trvá dál. Premiér Ismaíl Haníja nedávno nedostal vízum do Holandska a Belgie ani nedovolila ministrovi mládeže a sportu Basimu Naímovi vystoupit v Bruselu z letadla. Haníja dokonce o víkendu poprvé připustil, že vláda možná bude nucena rezignovat. Vedení Hamasu je také přesvědčeno, že Abbásovo hnutí Fatah, dnes člen koaliční vlády, nepřetržitě usiluje o jeho svržení. Ozbrojené střety mezi stoupenci obou frakcí proto neustaly a bezpečnostní situace se zejména v pásmu Gazy nezlepšila - jen za první tři měsíce roku bylo v pouličních bojích zabito na 150 lidí a přes tisíc dalších zraněno. Přibývá také násilností, kterých se dopouští fundamentalističtí salafisté - posledním incidentem byl nedělní útok na základní školu v městě Gaza, kterou spravuje Úřad OSN pro palestinské uprchlíky. Islamisté tak údajně chtěli zabránit sportovní soutěži, které se měli účastnit společně dívky i chlapci. Při atentátu byl zabit tělesný strážce jednoho politika Fatahu a zraněno 6 osob. Salafisté mají na svědomí řadu útoků na internetové kavárny, kadeřnictví či restaurace, ale i na křesťany a palestinské ženy, které podle nich svým chováním či způsobem oblékání porušují pravidla islámu. Salafisté mají blízko k Al-Kajdě, která je v pásmu Gazy rovněž na vzestupu a ze zrady islámu obviňuje dokonce i Hamas.

Rakety Kásam létají na Izrael opět častěji než v předchozích dnech a v pondělí jedna ve Sderotu dopadla do těsné blízkosti mateřské školky. Za posledních šest měsíců, kdy je v platnosti takzvané příměří, jich teroristé odpálili 220. Izraelské bezpečnostní služby také hlásí zvýšený počet pokusů o únosy izraelských vojáků a civilistů, které mají zesílit tlak na výměnu zajatého desátníka Gilada Šalita. Bezpečnostní situace je stále neudržitelnější a izraelská armáda jen čeká na souhlas vlády, aby v pásmu Gazy zahájila vojenskou operaci. Ozbrojené křídlo Hamasu, Izzadín Kásam, které je jedním z Šalitových únosců, si v pondělí vymyslelo novou hrozbu: jeho mluvčí prohlásil, že pokud Izrael do pásma Gazy vstoupí, bude Šalit zabit.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio