Postihla vás ledovka?

10. prosinec 2014
Radiofórum

Kolapsy na dráze i na silnicích, zaskočení dopraváci, rozjetí internetoví glosátoři a romantika v ledu. Ledovka se minulý týden stala mediálním hitem.

V Česku ve velkém rozsahu narušila železniční, tramvajovou a trolejbusovou dopravu, poškodila stromy i elektrická vedení.

Někteří označili ledovkovou kalamitu za největší tohoto druhu za posledních 30 let. V Praze byl údajně poprvé v historii zcela zastaven provoz tramvají, i když později Dopravní podnik přiznal, že se tak stalo už v roce 1901.

Odjinud zas zazněl názor, že tuto kalamitu lze přirovnat k letním povodním.

Dokážeme předcházet kalamitám? Jak a proč ledovka vznikla? Máme ji v budoucnosti očekávat častěji? Je srovnání s povodněmi adekvátní? Jak je to s ledovkami ve světě? Zaskočila jenom nás v České republice?

Hostem Lucie Vopálenské byl ve středu 10. prosince od 19:10 klimatolog Radan Ruth z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

autoři: luv , mva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.