Poslanec na Kamčatce přijel do parlamentu na koni. Na protest proti zdražování benzínu

21. červen 2018

Poslanec ruského Kamčatského kraje Michail Pučkovskij ve středu přijel na plenární zasedání regionálního parlamentu na koni, aby tak vyjádřil svůj protest proti růstu cen benzínu.

Netradičního kousku si všímá server Meduza – na ruská témata zaměřený portál, jehož redakce sídlí v lotyšské Rize.

„Dnes jsem na zasedání k budově krajské vlády přicválal na svém koni Raketa. Jízda z domu mi trvala přibližně hodinu. Cestou mi automobilisté mávali, křičeli hurá a troubili na znamení podpory,“ řekl později poslanec.

Vzhledem k tomu, že kůl, ke kterému by mohl koně přivázat, mu ani přes předchozí urgence nikdo nepřipravil, pokusil se Pučkovskij Raketu přivázat u hlavního vchodu přímo pod ceduli místního parlamentu. Ostraha objektu ho nicméně vyzvala, aby koně odvedl.

Následně mu u vchodu do parlamentu předal jeden z policistů předvolání k výslechu a informaci o zahájení přestupkového řízení. Poslanec podle Meduzy uvedl, že neví, jakého přestupku se mohl dopustit. Na policii se má navíc podle předvolání dostavit 26. června 2017, takže mu podle vlastních slov nezbývá, než se vrátit do minulosti.

Vyměnit koně za automobil se zatím poslanec Pučkovskij nechystá. Ceny nafty na benzinových pumpách na Kamčatce se nicméně blíží 70 rublům za litr a po plánovaném zvýšení daně z DPH se prý vyšplhají do astronomických výšek. Kamčatka a především lidé v důchodovém věku se tak podle Pučkovského mohou ocitnout na hranici přežití, uzavírá na svých stránkách server Meduza.  

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související