Poslanci a mobily

24. únor 2003

Poslanci Vlastimil Tlustý a Jan Klas pojali podezření, že jsou obětí odposlechu. Když veřejně popsali, jak jim na mobilní telefon přišla textová zpráva, že si mají vyzvednout vzkaz z neaktivované hlasové schránky, a v té pak uslyšeli útržky ze svých starších jednání či rozhovorů, rozpomněli se i další poslanci, že se jim přihodilo něco podobného.

Zpočátku si záhadných telefonátů povšimli poslanci ODS, pak ovšem stejnou událost ohlásil i Jan Kasal z KDU-ČSL. Ten ovšem na rozdíl od svých předchůdců nemá pocit, že se jedná o spiknutí proti politické straně, nespekuluje, zda třeba záhadné SMS-ky a telefonáty nesouvisejí s prezidentskou volbou, ani není přesvědčen, že ho někdo chce varovat a v dobré vůli upozornit, co se všechno může stát. Také se nepřipojil ke kolegům poslancům, kteří si u ministra vnitra dojednávají policejní specialisty na hledání odposlechu ve svých kancelářích. Z dosavadního šetření není jasné, zda politickou scénou otřese skandál, anebo zda vše skončí ostudou.

Všichni dotčení využívali služeb stejného mobilního operátora a ten nabízí zcela nepolitické vysvětlení. Zákazníkům, kteří neměli aktivovanou hlasovou schránku, prý může přijít hlasová zpráva pouze v případě, že sami nechali někomu ve schránce vzkaz, který si volaný nevybral. Taková zpráva se po deseti dnech vrací zpět volajícímu a v tu chvíli je teprve hlasová schránka aktivována. Mluvčí Eurotelu opatrně naznačuje rozhněvaným politikům, že se neobratnou manipulací s mobilem odposlechli sami. Poslanec Tlustý takový výklad odmítl slovy: "Zdá se mi, že se z nás Eurotel snaží udělat pitomce." Věřme, že se prokáže hypotéza skandálních odposlechů. Jinak bychom se museli vyrovnat s mnohem horším zjištěním, že totiž politikům činí problém používat mobil.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.