Pomoc Palestincům

19. červen 2007

Hnutí Hamás slavně dobylo území, které už po léta považovalo tak trochu za své - tedy Gazu. Zatím se ovšem zdá, že slavit mají důvod hlavně v Ramalláhu, kde má své sídlo hnutí Fatáh, které souboj o Gazu jasně prohrálo. Zatímco totiž Hamas vybojoval vládu nad chudým a izolovaným územím, a vysloužil si odpor a nepřátelství mnoha důležitých sil v regionu, včetně Egypta a dalších arabských zemí, poražený prezident Abbás z hnutí Fatáh se nyní těší na výsluní zájmu a sympatií nejen svých arabských kolegů, ale i Izraele, Evropské unie a Spojených států.

0:00
/
0:00

Spojené státy a Evropská unie dnes vyjádřily podporu nové palestinské vládě a oznámily, že obnovují pomoc Palestincům. Na okamžitou normalizaci svých vztahů s palestinskou samosprávou se dohodli ministři zahraničí EU v Lucemburku. Obnovení pomoci palestinské vládě v plném rozsahu a normální mezivládní kontakty oznámila ve Washingtonu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Připravenost obnovit vyplácení palestinských daňových příjmů zadržovaných Izraelem vyjádřila izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Úhrnem půjde o celkově nejméně stovky milionů dolarů. To znamená, že zvláštní palestinský kabinet nového premiéra Saláma Fajáda, který ovládá jen Západní břeh, bude moci okamžitě moc začít vyplácet mzdy svým zaměstnancům. Připomeňme, že napětí v Gaze v posledních měsících narůstalo také kvůli tomu, že mezinárodně izolovaná vláda Hamánu neměla peníze právě na výplaty pracovníků samosprávy. Hamas si k mezinárodní podpoře zavřel dveře tím, že odmítl uznat právo Izraele na existenci a vzdát se teroristické činnosti, což Fatáh alespoň verbálně učinil už dávno. Nyní tedy - poté, co odhodil přítěž své koaliční spolupráce s islamisty - bude moci ještě více než kdykoli před tím získávat zahraniční pomoc. USA, EU i Izrael totiž teď udělají ledacos proto, aby z "Fatah-landu" v očích Palestinců udělali lákavou alternativu k Hamastánu v Gaze a tak Hamas dlouhodobě oslabili.

Dá se očekávat, že do Gazy, kde na relativně malém území žije téměř jeden a půl milionu lidí, bude proudit jen humanitární pomoc. Dobrou zprávou je, že Izrael zachoval dodávky elektřiny, vody a pohonných hmot do pásma, ale to bude zřejmě nadlouho vše, čeho se Hamás v Gaze od vnějšího světa dočká, pokud radikálně nezmění postoj a nebo se nějak nedohodne s Fatahem. Zajímavé je, že z řad Hamásu v Gaze přišla zpráva, že toto hnutí je "ochotno" se s Izraelem o dennodenních záležitostech bavit. To je pochopitelné, protože Gaza je na Izraeli a případně Egyptě značně závislá.

Vítězem palestinského utkání je tedy prozatím Fatah. Nová situace ve vztazích Izraele a Fatahlandu na Západním břehu v sobě skrývá nové možnosti pro jednání a epochální dohody. Fatah bez nutnosti ohlížet se na radikály z Hamánu a ve snaze mít za sebou nějaké výsledky by mohl chtít uzavřít s Izraelem dohody o záležitostech, které dávno vázly.

Na druhou stranu se dá očekávat výrazné změkčení podmínek pro Fatáh, který se může těšit automatické mezinárodní podpoře. A proto třeba diplomaté nebudou tolik trvat na politických reformách, po kterých volal nejen Západ, ale i mnozí Palestinci. Vzpomeňme, že loňská porážka Fatahu v parlamentních volbách nebyla ani tak způsobena oblibou fundamentalistického Hamasu, ale odporem řadových palestinských voličů vůči korupci, nepotismu a neschopnosti úřadů, které byly dlouhodobě v rukou Fatahu. Toto hnutí se nereformovalo ani po prohraných volbách, a jeho činovníci se možná právě v těhchto dnech semi sebe ptají: proč bychom se měli zbavovat svého pohodlného života a svých výnosných funkcí, když se peníze od vyděšeného Západu jen pohrnou? Snas si lidé z Fatahu uvědomí, že další šanci už nemusejí dostat. Určitou naději skýtá jméno palestinského premiéra Saláma Fajada, muže který strávil mnoho let v USA a proslavil se jako velmi schopný a rozumný politik, a také nepatří k tradičním strukturám Fatahu.

O nové situaci dnes ve Washingtonu jednal izraelský premiér Ehud Olmert. I on zastává názor, že nyní je i v izraelském zájmu maximálně podpořit prezidenta Abbáse a nového premiéra Fajáda. Pro Izrael ale zároveň vzniká dilema jak se postavit k hnutí Hamás jakožto novému suverénnímu vládci nad Gazou. Izraeli vlastně hned za hranicemi vznikl malý, ale i tak nebezpečný islamistický stát, ve kterém se již uchytily buňky Al Kajdy. I bez Al Kajdy je ale nadvláda Hamasu, který po celé měsíce ostřeluje jih Izraele raketami a vězní uneseného desátníka Gilada Šalita, pro Izrael důvodem k zamyšlení, jestli, a případně jak změnit svou politiku.

Izraelský krajně pravicový poslanec Avigdor Lieberman tvrdí, že otázka budoucnosti Gazy už není izraelská záležitost. Jiní Izraelci tvrdí, že Hamas v Gaze je třeba izolovat, přiškrtit a postupně zničit. Třetí názor je, že Izrael i nadále musí být aktivní a snažit se záležitosti v Gaze ovlivňovat. Zatím ho, zdá se, zastává i izraelská vláda - jak už jsme se ale zmínili, elektřina a voda zatím do Gazy proudí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio