Polsko bratrů Kaczynských

24. září 2007

Bratři Kaczynští v Polsku slíbili občanům novou a čistou republiku, bez korupce a skandálů. Nyní zakopla vláda těchto bratrů o své vlastní morální nároky, píše německý zpravodajský týdeník Der Spiegel. Přesto ale dvojčata mají reálné šance, že v mimořádných volbách opět vyhrají.

Političtí protivníci prezidenta Lecha a premiéra Jaroslava Kaczynských mluví o tom, že tito muži zemi mezi Odrou a Bugou dostali do permanentního vyjímečného stavu. Dokládají to na tom, že nechali odposlouchávat členy vlastní vlády, novináře a vlastního ministra vnitra nechali zatknout a odvést v poutech.

Třicetiletý syn Lecha Walesy, Jaroslav, který sedí v Sejmu za Občanskou platformu, situaci komentuje slovy: "V zemi panuje paranoia. Každý se cítí být pod dohledem policie, a to platí i o mně. I když já osobně nemám vůbec nic, co bych před někým schovával. V očích takovýchto lidí, jako tu vládnou, ale vždycky zůstává na každém nějaký stín podezření."

Začátkem září se polský Sejm sám rozpustil, a tím otevřel cestu k mimořádným volbám, které se mají konat již 21. října. S termínem souhlasila i vládnoucí strana bratrů Kaczynských Právo a spravedlnost.

Der Spiegel tuto situaci komentuje slovy: Jsou to dva roky, co dvojčata převzala v Polsku vládu a začala stavět svou popularitu na nepřátelství k Němcům, řečech o větší sociální spravedlnosti a příslibu, že odstraní veškerou korupci. Šlo tedy o jakési vyhlášení morální obnovy Polska. Slibovali republiku, v níž nebudou existovat rozpory a nespravedlnost, jako v období přechodu od totality k demokracii. Jenže jejich vláda nakonec skončila rovněž ve zmatku afér s tajnými službami a choasem v parlamentu.

Otázka ovšem je, co se po volbách může změnit, když strana dvojčat Právo a spravedlnost má velké šance, že opět zvítězí. Před dvěma lety slibovala solidární Polsko, které nemělo být v žádném případě založené na liberalismu, který je na Západě, ale na poctivé práci, rodině a vlasti. Jenže tzv. čtvrtá republika, která toto měla uskutečnit, trpěla jedním záklaním nedostatkem: slabou vládu. Proto se tato vláda musela spojit s dvěmi stranami: populistickou stranou Sebeobrana zemědělce Andreje Leppera a katolicko-nacionalistickou stranou Liga polských rodin. Jenže dříve, než tato koalice padla, zničila zcela polské renomé v debatě o Evropské ústavě. Vláda pracovala se starým strachem Poláků z Němců, vyvolávala nenávisti a oživovala stará šovinistická hesla. Uvnitř Polska zase vyvolávala pocit strachu tím, že vyhledávala bývalé agenty polské tajné politické policie. Konec vlády pak způsobil později zatčený ministr vnitra Kaczmarek, který v Sejmu prohlásil, že v zemi panují divné poměry, v nichž je možné kdekoho divoce odposlouchávat.

Der Spiegel si klade otázku, jestli jsou tato obvinění pravdivá, nebo jestli bývalý pan ministr byl do odposlechů sám zamotán a obviněním bratrů Kaczynských se snaží vinu shodit jen na ně a udělat z nich maskované diktátory?

Jedno je ale zřejmé: před dvěma lety šlo o to zbourat mafiánské vztahy postkomunistů, nyní začínají dvojčata útočit na nové boháče, a to je podle odborníků velmi nebezpečné, protože podezřelá se stává každá vyšší životní úroveň. To je de facto rétorika starých komunistů, proti které chtěli bojovat.

Největší opoziční strana Občanská platforma se ale nijak hlasitě proti Kaczynským nevymezuje, protože si nechává otevřená vrátka k možné koalici právě se stranou Právo a spravedlnost. Podle některých průzkumů strany jako Sebeobrana a Liga polských rodin se s největší pravděpodobností do Sejmu již nedostanou. Jak to ale dopadne nikdo neví, protože se předpokládá malá účast ve volbách: K urnám se má dle průzkumů dostavit něco málo přes polovinu voličů, a to může s výsledky hodně zamíchat. V tuto chvíli, dle časopisu Der Spiegel, se zdá být jen jedno jasné: Nadcházející volební boj bude velice nechutný.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio