Polohové informace z mobilů nakažených pomůžou identifikovat rizikové oblasti

16. březen 2020

Skupina COVID19 CZ pracuje na umělé inteligenci, která pomůže určit další potenciálně nakažené. Zprovoznila infolinku 1212, která veřejnosti poskytuje informace o nákaze.

„Se svolením nakažených pacientů chceme prověřit jejich mobilní telefony a zjistit, kde se nacházeli,“ říká IT odborník Patrick Zandl. „Identifikujeme tak rizikové oblasti i lidi, kteří by měli být dále vyšetřeni.“ Skupina nadšenců chce ulehčit situaci pracovníkům hygieny, kteří  do této chvíle informace zjišťují pomocí telefonu a objíždění lidí. 

Experti se snaží dělat prediktivní mapy šíření nemoci. To zase pomůže lékařům a hygienikům pružněji reagovat na situaci.

Odborníci zprovoznili linku 1212, jedná se o moderní call centrum, kde zájemci dostanou informace o nařízeních vlády, příznacích nákazy koronavirem a obecných doporučeních. Má ulevit běžné nouzové lince 112, ta je zahlcena dotazy. Nová linka se ale dnes odpoledne potýkala s technickými problémy.

„Chystáme také informační weby, na kterých lidé dostanou komplexní informace o nákaze a mohli se poradit,“  pokračuje Zandl. „V současné chvíli máme k dispozici i chatbota, se kterým si můžete psát, pokud z nějakého důvodu nechcete telefonovat. Je umístěn na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.“

V boji s pandemií se ale snaží pomoct technologické a IT firmy po celém světě. Nedávno se například sešel britský premiér Boris Johnson se zástupci Googlu, Facebooku, Amazonu nebo Applu. Hledali způsob, jak zamezit šíření dezinformací a fake news o nákaze. Umělá inteligence se pak podílí na predikcích šíření nákazy ve světě i na vývoji vakcíny a léků.

Nutnost práce z domova není pro technologický segment v zásadě takový problém. Na komunitu ale nepříjemně dopadá zrušení různých konferenci a veletrhů. Jedná se například o veletrh mobilních technologií v Barceloně, herní výstavu E3 nebo setkání startupů v Torontu. U nás v Praze organizátoři zrušili tradiční konferenci o umělé inteligenci a strojovém učení MLPrague. Měla začít tento pátek.

Podle britského listu Insider pandemie koronaviru v technologickém světě zvýší zájem o bezdotykové technologie, půjde například o ovládání zařízení hlasem. Poroste také zájem o  komunikátory, které jsou schopné povídat si s lidmi.

autoři: Ondřej Novák , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.