Politiku nejde dělat jako byznys, myslí si Sedláček. Podívejte se na debatu Plusu

14. listopad 2017

Jak vyhrát, nebo prohrát volby v České republice? Tato otázka byla základním tématem veřejné debaty Českého rozhlasu Plus ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. Akce se uskutečnila ve spolupráci se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu.

Novináři Jindřich Šídlo a Jaroslav Plesl, ekonom Tomáš Sedláček, politoložka Vladimíra Dvořáková a expertka na politický marketing Alžběta Králová diskutovali o třech tématech: Ohrožuje vítězství Andreje Babiše demokratický režim? Mají tradiční strany šanci vyhrát příští volby? A je politický marketing důležitější než politický program?

První část veřejné debaty otevřela otázka, jestli vítězství Andreje Babiše ve volbách ohrožuje demokratický režim. Kromě Tomáše Sedláčka a Alžběty Králové, která se zdržela, vyslovili všichni diskutující přesvědčení, že samo o sobě demokracii neohrožuje.

Jaroslav Plesl zdůraznil, že podíl takzvaně Babišových tištěných médií na trhu je jen 25 % a jeho politická strana má 78 křesel ve Sněmovně, takže ohrožení demokracie nevidí. Podle Jindřicha Šídla se bude v příštích volbách hrát o kvalitu demokracie.

Podle Vladimíry Dvořákové je problém dlouhodobější: „Pokud budou fungovat instituce a lidé budou klást důraz na to, aby se hrálo podle pravidel, tak ohrožení demokracie není. Pokud se bude interpretovat ústava, jako se dělá už hodně dlouho, pokaždé jinak a pravidla se interpretují podle toho, jak se mi to momentálně hodí, tak je tu ohrožena demokracie už hodně dlouho.“

Co si myslí hosté o dalších tématech debaty a jak reagovali diváci v publiku a na sociálních sítích? Podívejte se na videozáznam celé debaty. Moderoval Michael Rozsypal.

autor: jpr