Politika srdce: Příběh Zlaté buly Sicilské

28. září 2012
Monitor

Touha po moci, válečná tažení, víra, prestiž, láska i vražda rozehrály dění, které 28. 9.2012 připomeneme od 10 hodin v pořadu Politika srdce: Příběh Zlaté buly Sicilské.

Výročí 800 let od vydání Zlaté buly sicilské, ke kterému došlo 26.9.1212, je ovšem pouze jednou částí mnohovrstevného příběhu. Čím vším jsou tyto tři pergameny významné a výjimečné? Jak Zlatou bulu sicilskou vnímali sami Přemyslovci? Kdy byla Zlatá bula sicilská využita v praxi? Proč je důležitý rok 1348? Kdy vstoupila Zlatá bula sicilská do učebnic? Kde všude byly pergameny během 800 let ukrývány a jak dopadlo jejich soupeření s plísní? To jsou jen některé z otázek pro prof. Josefa Žemličku, prof. Martina Wihodu, prof. Lenku Bobkovou, PhDr. Evu Drašarovou a PhDr. Denka Čumlivského.

Fenomén Zlaté buly sicilské
Příběh Zlaté buly sicilské nepatří k těm, které by se vyprávěly snadno. Tak jako u každé události v dějinách se nitky, vedoucí ke vzniku pergamenů, proplétaly na mnoha úrovních současně. Navíc, vzhledem k době, před kterou se příběhy začaly psát, máme dochovaný jen jakýsi rámec událostí, mezi kterými je řada neznámých a patrně už také zůstane. Zlatou bulu sicilskou můžete najít téměř u každé zmínky o Přemyslu Otakarovi I. Pohled prof. Josefa Žemličky na tyto tři pergameny i třetího krále Čechů, jak se sám nazýval, najdete například v encyklopedii Přemyslovci. Budování českého státu nebo v knize Přemyslovci. Jak žili, vládli, umírali. Bouřlivý život Přemysla pochopitelně popisuje také titul Čeští králové a řada dalších. Druhý úhel pohledu nabízí kniha Zlatá bula sicilská. Podivuhodný příběh ve vrstvách paměti od prof. Martina Wihody.

Dokumenty v archívu chrání průhledné fólie

Podruhé ve 21. století
Zlatá bula sicilská patří k dokumentům, které jsou vystavovány velmi málo. Od poloviny 20. století byla vystavena pouze třikrát: v roce 1958, 1988 a 2001. V rámci výročí 800 let od vydání pergamenu byla dovolena původně neplánovaná výjimka s dalším vystavením. Ve dnech 27.9 – 30.9. od 10:00 do 18: 00 hodin si v sídle Národního archivu v Archivní 4 v Praze na Chodovci, můžete prohlédnout nejen Zlatou bulu potvrzující dědičnost královského titulu, ale také další dva pergameny, které Fridrich II. stejného dne vydal. Součástí expozice je také pergamen ze 7. dubna 1348, kterým Karel IV. z pozice římského krále Zlatou bulu sicilskou potvrdil, upřesnil a rozšířil její ustanovení.

Zlatou bulu sicilskou bude mít možnost vidět i veřejnost

Na otázky související se Zlatou bulou sicilskou bude návštěvníkům odpovídat nejen brožura s daty, souvislostmi a překladem listiny, ale zaujmout vás mohou také některé z přednášek pro veřejnost. Po prof. Josefu Žemličkovi, který přednášel 27.9., se v 10 hodin 28. 9. uskuteční přednáška prof. Martina Wihody a od 13 hodin bude PhDr. Denko Čumlivski hovořit o pergamenech jako součásti fondu Archivu České koruny.

Bez zajímavosti není ani samotná příprava pergamenů, kdy byly z trezoru vyjmuty už 17. září a přeneseny ke konzervátorům, aby měli dostatek času na pečlivé uložení listin do transportních trezorů.

Listiny jsou v archívu zavěšené na ramínkách

Zlatá bula sicilská jako živý dokument doby
Připomínky Zlaté buly sicilské na sebe vzaly mnoho podob. Jednou z nich byla také jízda pětice cyklistů ze Sportovního klubu policie STYL Litoměřice po stopách pergamenu do Basileje. U startu nescházela ani ředitelka Národního archivu ČR PhDr. Eva Drašarová:

Cyklistický tým s ředitelkou Národního archivu ČR PhDr. Evou Drašarovou.jpg

K tématu Zlaté buly sicilské se ve vysílání Leonarda ještě dvakrát vrátíme ve Víkendových univerzitách, kde vám nabídneme nekrácené rozhovory s hosty pořadu Politika srdce: Příběh Zlaté buly sicilské. V první bude 29.9. od 10 hodin hovořit prof. Martin Wihoda a PhDr. Denko Čumlivski. Druhá bude 13.10. od 10 hodin patřit setkání s prof. Lenkou Bobkovou a prof. Josefem Žemličkou.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.