Politický skandál v Polsku

30. červenec 2003

Ve středu 30. července vévodila prakticky všem polským médiím podobná zpráva: poslanec Andrzej Jagiello může být uvězněn. V noci o tom rozhodla polská Sněmovna. Noviny zdůrazňují, že je to poprvé za existenci Třetí rzeczpospolité, tedy poprvé od pádu komunistické moci v Polsku, co Sněmovna souhlasila s uvězněním poslance. Je to tedy aféra první třídy. A důležitou roli v ní hraje tisk, přesněji řečeno velké polské noviny Rzeczpospolita.

Právě tento list zveřejnil 4. července výbušnou informaci. Poslanec vládního Svazu demokratické levice Adrzej Jagiello narušil před několika týdny policejní akci ve Starachovicích, což je nepříliš velké polské město asi 150 kilometrů na jih od Varšavy. Příslušníkům policie se tam podařilo proniknout do zločineckého gangu a v březnu chtěli nechat pod svou kontrolou proběhnout obchod se zbraněmi a s drogami, aby tak mohli členy gangu usvědčit, uvěznit a postavit před soud.

Jenže 26. března ráno právě v den, kdy se měla policejní akce uskutečnit, zatelefonoval poslanec Jagiello svému stranickému kolegovi, starostovi Starachowic a jeho zástupci, zda je varoval před zatčením nebo je informoval o celé chystané akci, to prokuratura nechce prozradit. Ale polská veřejnost se to s velkou pravděpodobností dozví v průběhu soudu. Ví se jen tolik, že se Jagiello odvolával na informace od náměstka ministra vnitra Zbygniewa Sobotky.

Jagiello totiž policejní akci svým telefonem nepřekazil, obchod se uskutečnil a 18 podezřelých putovalo za mříže. To však nebylo všechno. Policisté odposlouchávali telefony všech podezřelých a tak jejich pozornosti neunikl ani rozhovor některých z nich s poslancem. Během několika hodin se o něm dozvěděl i ministr vnitra Krzysztofa Janika. Ten tvrdí, že se okamžitě obrátil na prokuraturu s návrhem na zahájení vyšetřování úniku informací. Prokuratura však tuto informaci na tiskové konferenci v úterý 29. července vyvrátila.

Vyšetřování úniku tajných informací bylo zahájeno až 22. dubna. Zhruba týden poté, co prokuratura od policie v rámci vyšetřování mafiánských obchodů obdržela celou rozsáhlou sadu přepisů všech inkriminovaných telefonů. A trvalo další měsíc, než příslušná policejní složka oficiálně souhlasila s odtajněním těchto materiálů. Poslanec Jagiello byl předvolán k výslechu až 1. července, tedy po víc než třech měsících od podezřelého telefonického rozhovoru. Podle všech dostupných informací policisté neinformovali prokuraturu o tom, že Jagiello svým stranickým kolegům ze starachowického zastupitelstva, kteří jsou podezřelí z kontaktů s mafií, vyzradil tajné informace.

Když 4. července deník Rzecz pospolita velkou část té temné historie uveřejnil, daly se věci do pohybu. Poslanec Jagiello vystoupil z parlamentního klubu Svazu demokratické levice, nicméně tvrdí, že je nevinen. Prokuratura ho však hodlá obvinit z maření vyšetřování a kdyby mu soud takový trestný čin prokázal, hrozil by mu trest odnětí svobody v rozpětí od tří měsíců do pěti let.

Jagiellovi poslanečtí kolegové rozhodli jednoznačně. Pro jeho vydání zdvihlo ruku 332 poslanců, proti jich bylo je 13 a 32 poslanci se zdrželi hlasování. Členové Sněmovny dobře vědí, že v boji policie se zločinem a zvlášť s organizovaným zločinem, jsou sympatie veřejnosti jednoznačně na straně policistů a že Jagiellův telefon mohl akci přinejmenším narušit, ne-li zmařit a policisty ohrozit. A je jim také známo, že kdyby Jagiello nebyl poslanec, určitě už by seděl za mřížemi.

Poslanci jsou tedy v očích veřejnosti z té špinavé aféry venku. Horší je to s vedením policie a Ministerstva vnitra. Ti se teď vehementně brání a vysvětlují, že prokuraturu o úniku informací, který poslanec Jagiello zprostředkoval, informovali aspoň ústně. Dva ministerští poradci pro policejní záležitosti už byli propuštěni. Stále však nikdo nezodpověděl otázku, jak se vlastně Jagiello o chystané akci dozvěděl? Náměstek ministra vnitra Sobotka tvrdí, že od něho jistě ne. Jisté je ale jen jedno. Že si Jagiello tu pravdivou informaci z prstu nevycucal.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio