Politické aktuality z německé scény

19. srpen 2003

V úterý odletěla ze Spolkové republiky do Afghánistánu skupina odborníků, vedena generálem spolkové armády Friedrichem Riechmannem. Má v Afghánistánu vyhledat nejvhodnější místo, kde by mohli být mimo hlavní město Kábul umístěni vojáci spolkové armády. Původní návrh, aby to bylo město Charikar, byl v Berlíně zamítnut. Charikar leží velmi blízko Kábulu a kdyby tam měla být německá posádka, mohl by vzniknout dojem, že se Spolková republika vyhýbá umístění svých vojáků v afghánské provincii. A tak nyní vše nasvědčuje, že asi 200 příslušníků spolkové armády bude vysláno do Kundusu v severním Afghánistánu, oblasti, která je relativně klidná.

Ovšem zda budou skutečně realizovány plány spolkové vlády a především spolkového ministra obrany Petra Strucka, který umístění i mimo Kábul důrazně prosazuje a přislíbil afghánským představitelům, není stále jisté. Podle názoru nejen opozičních křesťanských a svobodných demokratů, ale i některých levě orientovaných poslanců vládní rudozelené koalice, musí o tom, zda mohou být příslušníci spolkové armády umístěni jinde, než právě v Kábulu, rozhodnout spolkový sněm. Tam má vládní koalice většinu pouze pěti hlasů a tak visí vyslání dalších vojáků z Německa do Afghánistánu na vlásku.

Vždyť poslanci Ströbele a Hermann z levicového křídla Zelených už jasně řekli, že budou hlasovat proti vyslání. Také křesťanští demokraté nejsou s vysláním bez souhlasu spolkového sněmu spokojeni. Taky jejich zahraničně politický mluvčí Wolfgang Schäuble už jasně prohlásil, že CDU je zásadně proti vyslání, nebude-li o něm jednat nejprve spolkový sněm. Navíc požadoval Schäuble také větší aktivitu spolkového ministra zahraničí Joschky Fischera při řešení nejistého vývoje v Afghánistánu. A ještě dále šli pak svobodní demokraté. Ti dokonce pohrozili, že vyšle-li vláda vojáky mimo Kábul, předloží její postup k rozhodnutí spolkovému Ústavnímu soudu. Ovšem problematika spolkové armády je v popředí zájmu i z dalšího důvodu.

Jde o to, zda a jak se má spolková armáda podílet na vytvoření takzvané rychlé zásahové jednotky Severoatlantické obranné aliance, která má mít nejméně 21 tisíc vojáků. Spolkový ministr obrany Peter Struck nyní prohlásil při návštěvě vojáků v kasárnách v Rheine, že spolková armáda dá jednotce NATO k dispozici zřejmě 5 tisíc příslušníků. Půjde, řekl Struck, o vysoce specializované chemické jednotky, lodě vojenského námořnictva a šest bojových letadel typu tornádo. Zajímavý byl také jeho údaj, že v současné době je umístěno v zahraničí 8 tisíc příslušníků spolkové armády a dalších 2900 německých vojáků střeží objekty armády Spojených států na německém území.

Samozřejmě, že rozhodnutí, jak se spolková armáda bude napříště podílet na mírové misi v Afghánistánu, nezastínilo diskuse a spory o současné německé ekonomické situaci. Tak opozice nyní poukazuje také na to, že ve Spolkové republice je stále zhruba 40 tisíc mladých bez učebního místa. Kritika rozhořčila takzvaného superministra spolkové vlády, spolkového ministra hospodářství a práce Wolfganga Clementa. Zaručuji, že do konce roku nebude v Německu mladého člověka, který by neměl učební místo, prohlásil Wolfgang Clement. Dodal také, že mladý, který odmítne pracovním úřadem nabízené učební místo, pak nesmí počítat s podporou v nezaměstnanosti.

Totéž, dodal Wolfgang Clement, platí i pro nezaměstnaného, který je rok bez práce a odmítá pracovním úřadem nabízené zaměstnání. Clementovo prohlášení vzbudilo podiv u opozice a také německý odborový svaz TGB je s Clementovou hrozbou o zastavení podpory v nezaměstnanosti nespokojený a označuje ministrův postoj za nesociální.

autor: Rudolf Ströbinger
Spustit audio