Politici a rada

2. duben 2003

Opozici se včera podařilo oddálit odvolání Rady pro rozhlasové a především televizní vysílání, zvláště pak vysílání televize Nova. Stranám vládní koalice chybělo při hlasování o programu schůze sněmovny dvanáct poslanců, program schválen nebyl a tím pádem schůze skončila, aniž by vůbec začala.

Neobvyklý problém bude mít stejně neobvyklé řešení. Na žádost jednačtyřiceti poslanců ze všech tří vládních stran svolává předseda sněmovny schůzi mimořádnou, která bude mít jediný bod programu, odvolání zmíněné rady. Není ale vůbec jisté, že odvolána bude. Rada, kterou někteří politici viní za postup v případě sporu mezi Novou a CME, jenž skončil prohranou mezinárodní arbitráží, by se podle názoru opozice ještě odvolávat neměla, aby to v zahraničí, a především u švédského soudu, kde se český stát snaží arbitráž zpochybnit, nebylo vnímáno jako přiznání, že se u nás skutečně kradlo. Pokud Rada bude mít zastání u všech poslanců ODS a KSČM, vládní koalici může znemožnit několik jednotlivců, kteří usoudí, že podrží-li radu, budou to mít dobré i u Novy. Při hlasování zřejmě nepůjde pouze o prohranou arbitráž.

Možná ještě důležitější je otázka, kdo usedne v radě nové a jak bude nová rada posuzovat počínání médií, zvláště pak vysílání nejsledovanější televize a ve zmíněném vysílání především to, co se týká politiky a politiků. Radě pro rozhlasové a televizní vysílání se říká také rada licenční, protože uděluje či odebírá licence. Tím se dostáváme k hypotéze, že politikům není jedno, zda Nova některým stranám škodí a jiným pomáhá. V době, kdy média formují veřejné mínění, mají politici za to, že televize rozhoduje o jejich politickém bytí či nebytí. Lze tudíž čekat hlasování doslova na život a na smrt.

autor: iho
Spustit audio