Pokud je věřitelů u exekuce víc, jsou kromě toho prvního poškozeni všichni, kritizuje Milostivé léto Česká advokátní komora

29. srpen 2022

Začíná druhá vlna Milostivého léta, oddlužovací akce, díky které se lidé mohou zbavit exekucí u státních a veřejných institucí. Stačí zaplatit jistinu a odměnu exekutorovi, zbývající dluhy budou odpuštěny. „Je naprosto v pořádku, když se stát rozhodne, že svému dlužníkovi odpustí část nebo celý dluh. Ale v rámci Milostivého léta dochází k odpuštění dluhů i jiných než státních institucí,“ uvádí v Pro a proti předseda České advokátní komory Robert Němec.

Autor záměru Milostivého léta poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) to odmítá. „Šli jsme tou cestou, že nabyté příslušenství odpouští pouze stát, případně instituce státem jím zřizované. Takže nic takového nenastává.“

Milostivé léto není dluhová amnestie. Dluh musí být zaplacen do poslední koruny.
Marek Výborný

„Skutečně se nejedná jen o dluhy státu a jeho institucí,“ opakuje právník.

„Jde i o pohledávky obcí, ale i o pohledávky institucí, kde stát není jediný, vlastníkem, například elektrárenské společnosti veřejně obchodované na burze. V případě zastavení dlouhodobě neúspěšných exekucí už jde také o zastavení exekucí jakýchkoli věřitelů,“ vypočítává.

Jde o problém legislativního charakteru z hlediska ústavního práva.
Robert Němec

Nelze oddělovat obec od státu, žádá politik. „Obec i kraj z povahy věci je také stát, proto si to může dovolit. Realita je přesně opačná, než je tu naznačováno. Milostivé léto není dluhová amnestie, dluh musí být zaplacen do poslední koruny.“

Čtěte také

„K akci se nově připojuje i Česká spořitelna nebo skupina PPF, takže i tito soukromoprávní věřitelé sami pochopili, že mají jedinečnou šanci dostat se k dlužným jistinám. Nikdo tedy není poškozen a ukazuje se, že je to výhodné jak pro dlužníky, tak pro věřitele a dále pro stát a sociální smír v něm,“ tvrdí Výborný.

Předseda připomíná, že soukromí věřitelé postupují podobně už dlouho, když dlužníkům nabízí odpuštění části pohledávky nebo příslušenství dluhu, výměnou za splacení jistiny formou splátkového kalendáře.

„Ale bavíme se tu o tom, zda obce jsou stát. Obce jsou především samosprávy a mají právo hospodařit se svým majetkem. Jde o problém legislativního charakteru z hlediska ústavního práva,“ vysvětluje právník.

Čtěte také

Ten upozorňuje, že v případě více exekucí je uspokojen pouze první věřitel, ale další už ne.

„Tím, že dojde k zastavení dlouhodobě neúspěšných exekucí dochází k poškozování dalších věřitelů aniž by došlo k překlopení exekucí do insolvencí. V tu chvíli se věřitelé uspokojují poměrně, ne podle pořadí,“ kritizuje současnou praxi Robert Němec z České advokátní komory.

„Zastavení tzv. marných exekucí už nespadá pod Milostivé léto. Ale souhlasím, že tady musíme dostat lidi z exekucí do insolvence, protože to je ta cesta k čistému stolu. K tomu bude směřovat i novela insolvenčního zákona, kterou právě připravujeme,“ ujišťuje Marek Výborný (KDU-ČSL).

Celé Pro a proti Karolíny Koubové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související