Počet bezdomovců je možné snížit na nulu, tvrdí koordinátor kampaně Česko proti chudobě

11. srpen 2014

V České republice se v chudobě ocitlo zhruba jeden a půl milionu lidí. Buď nemají práci, nejsou materiálně zabezpečeni, případně mají příliš nízké příjmy. V nejhorším případě spadají do všech tří kategorií.

Mezi takové patří právě bezdomovci, kteří mohou sloužit jako pomyslný ukazatel na barometru chudoby. Je stát připraven a schopen jim pomoci?

„Přesná čísla neznáme, protože neexistuje přesné vymezení bezdomovce, ale podle odhadů je v ČR 40 tisíc bezdomovců,“ řekl v pořadu Pro a proti Štefan Čulík z oddělení politiky sociálního začleňování Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kdo je vlastně bezdomovec? V rámci mezinárodně uznávané definice Ethos je za bezdomovce považován každý člověk, který žije v naprosto nevyhovujících nebo přechodných podmínkách, tedy v azylových domech, noclehárnách nebo v sociálních ubytovnách.

„Za bezdomovce je třeba považovat i lidi, kterým hrozí ztráta bydlení. Tady se dostáváme k číslu až 100 tisíc osob v Česku,“ vysvětlil Čulík.


Čulík: „Nikdy nebude nulové procento bezdomovců ve společnosti. Vždycky bude skupina lidí, a musíme to respektovat, které prostě nehodlá řešit svou bytovou situaci, protože jim vyhovuje. To neznamená rezignovat na sociální práci s těmito lidmi, přesvědčovat je, aby si našli bydlení a práci, ale vždy tu nějaká taková skupina bude.“

Koordinátor kampaně Česko proti chudobě Tomáš Tožička má s prací s bezdomovci dostatek zkušeností a s Čulíkem zásadně nesouhlasí.


Tožička: „To co říkáte je absurdní. S bezdomovci jsem pracoval 10 let, od Spojených států přes Německo. Nepotkal jsem ani jednoho bezdomovce, který by nechtěl řešit svou situaci. Znám lidi, kterým můžeme říkat tuláci, ale to nejsou ti, které potkáme na ulici. Byli i za minulého režimu, ale s těmi nemusíme sociálně pracovat.“

Podle Tožičky je možné snížit počet bezdomovců na nulu. „Náklady na to by nebyly velké, jak můžeme vidět ve velkých městech západní Evropy nebo ve Spojených státech. Jde o to, jestli se rozhodneme s tím něco dělat.“

„Je nezbytné, aby došlo k nějaké evidenci nebo statistice, která je relevantní. Nástrojem je sociální bydlení, ale to neznamená vytváření nových sociálních ghett, ale skutečné začleňování lidí do společnosti,“ shrnul koordinátor kampaně Česko proti chudobě.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio