Po pěti a půl letech vlády ANO na ministerstvech nejsou výsledky, kritizuje Michálek (Piráti)

27. červen 2019

Vláda, která opět přestála pokus o vyslovení nedůvěry, byla jmenována prezidentem republiky přesně před rokem. Prokázala za tu dobu, že je pro Českou republiku přínosem?

David Klimeš: Divoký rok vlády důchodců za životní jistoty

David Klimeš

Druhá vláda Andreje Babiše oslavila rok své existence největší protivládní demonstrací od roku 1989 a hlasováním o nedůvěře vládě. Vládní zodpovědnost z někdejšího pravicového reformního hnutí udělala stranu důchodců za životní jistoty. Takovou stranu jsme tu už v minulosti i měli, leč tehdy neuspěla. Nyní pod vedením šikovného Babiše může v dalších volbách klidně získat zase i těch 30 procent.

„Včera každý ministr ve Sněmovně promluvil a prokázal, že za ten rok se udělalo neskutečně mnoho práce... Ano, tato vláda je velice, velice úspěšná,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda rozpočtového výboru za ANO Jan Volný.

Namítl, že vláda ANO a ČSSD vládne příliš krátkou dobu. „Spoustu věcí už dávno děláme aktivně, třeba výstavbu bytů, ministerstvo pro místní rozvoj udělalo dva úplně úžasné tituly, na které obce a fyzické osoby čerpají... Chybí ale nový stavební zákon a opravdu promyšlená důchodová reforma. Ale tato vláda vládne jeden jediný rok.“

Třeba exekuce už jsou v zásadě pod kontrolou a regulovány. To, že je potřeba udělat kompletně nový exekuční zákon, je jistě pravda, ale to není na rok práce. Je to o velké diskuzi s veřejností i napříč politickým spektrem, a tyto diskuze už přece probíhají, my přece před tím nestrkáme hlavu do písku. Připravujeme ten základní, kompletní zákon a dílčí úpravy se dělají a konají.

Jan Volný

Poslanec označil výtky opozice na adresu ANO za úsměvné a nekorektní. „V minulé vládě jsme neměli premiéra, byli jsme tam v menšině... A není pravda, že je vše rozděláno a nic není doděláno. Udělal se zákon o liniových stavbách, postupně se dokončuje 243 kilometrů dálnic a silnic 1. třídy, klesá zadluženost našeho státu vůči Unii.“

Také jakoukoliv kritiku na adresu ministryně spravedlnosti Marie Benešové poslanec odmítá. „Je to erudovaná právnička, nestranná, hlavně poctivá a je za ní vidět obrovský kus práce.“

Účast ve vládě je pro ČSSD masochistická seance, nic v ní nezískává, říká politolog Jelínek

Roman Onderka, Jan Hamáček

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD přečkala hlasování o nedůvěře a slaví rok od svého jmenování. Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy sliboval bojovat za bezpečnost občanů a české zájmy v Evropě a proti nelegální migraci, korupci nebo plýtvání a byrokracii.

„Tak kvalitního, erudovaného premiéra, který dělá politiku navenek v Evropě, ale i v České republice, špičkově a korektně, jsme neměli 30 let po revoluci,“ shrnul Jan Volný (ANO).

Nestranná Benešová?

„Je pravda, že naší ekonomice se daří dobře, ale to není zásluha pana premiéra Babiše, ale zásluha Evropské unie, protože naše ekonomika navazuje na evropské trendy,“ upozornil místopředseda ústavně právního výboru za Českou pirátskou stranu Jakub Michálek.

Ten je přesvědčen, že se vláda málo zabývá budoucností. „Klesá reinvestovaný zisk o 60 miliard korun, chybí nám zákony proti korupci, kdy vláda neplní svůj legislativní plán, zákon na ochranu oznamovatelů, lobbing, máme stále 800 tisíc lidí v exekucích, neřeší se problém dostupného bydlení, sucha, chybí nám vzdělávací reforma a celá řada dalších věcí.“

Pan Volný tady vaří z vody. Ministerstvo spravedlnosti, když už na něčem pracuje, tak určitě na novém exekučním řádu, ale na novele, která je v legislativní radě vlády... Podstatné je to, že my jsme ten zákon zpracovali, připravili jsme novelu, dali ji Poslanecké sněmovně, kde nás přehlasovala koalice, takže je to přerušeno do doby, kdy vláda předloží vlastní návrh.
Jakub Michálek

Poslanec připomněl, že rezorty financí, spravedlnosti, místního rozvoje a životního prostředí jsou v gesci ANO už přes pět let. „Považuji za problém, že pan Volný pořád říká, že na něčem dělají, že mají plán, že na tom pracují... Po té době by měli mít i nějaké výsledky v oblastech, které občané považují za prioritní.“

Akutní problém 800 tisíc lidí v exekuci je prý potřeba řešit novelou exekučního řádu. „Ta by zavedla krajskou příslušnost, a tento zákon neustále leží na legislativní radě vlády a neposouvá se dopředu... Po pěti a půl letech vlády ANO na ministerstvech nejsou výsledky, ale zákony jsou stále v procesu.“

„A paní Benešová není nestranná úřednice... je to exposlankyně ČSSD, byla poradkyně prezidenta Miloš Zemana, takže označovat ji za nestrannou odbornici opravdu neodpovídá skutečnosti,“ dodal Jakub Michálek (Česká pirátská strana).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související