Plán na ovládnutí Krymu: Rusko přelstilo Američany

27. březen 2014

Odposlechy s publikování citlivých informací jsou tedy v nynější krymské krizi velmi cenným artiklem a využívají je v psychologické válce obě strany sporu. Na druhé straně se ukazuje, že v získávání a analýze informací leckdo zaspal. Což může mít fatální následky.

List Wall Street Journal nyní podrobně rozebírá poprask, který ve Washingtonu vzbudila ruská akce na Krymu. Američany zaskočilo zejména to, že o koncentraci ruských sil u Krymu věděli jen ze satelitů, nepovedlo se jim totiž nic zjistit odposlechem komunikací.

Je třeba dodat, že komunikace tohoto druhu, pokud existovala, byla prakticky jistě - na rozdíl od výše zmíněných telefonátů politiků - vedena zabezpečenými metodami. Prezident Obama tak podle listu věděl, že Rusko má vojenskou kapacitu rychle obsadit Krym - ale v zásadě se o rozkazech k akci nemohl dozvědět předem. Vzhledem k tomu, že Rusko podle satelitních snímků dál posiluje jednotky u společné hranice s Ukrajinou, to Obamovu administrativu znervózňuje, uvádí zdroj amerického listu.

Pozoruhodným manévrem se jeví to, že Rusko sice ke Krymu stahovalo vojenské síly, které poutaly pozornost amerických družic, akci ale vedly jednotky, které na poloostrově už předtím byly. Američané proto zkoumají možnost, že Rusko v předstihu "propašovalo" na Krym - možná v rámci rotací sevastopolské posádky - elitní jednotky, které dokázaly Ukrajince odříznout a poloostrov zajistit bez přímé masivní invaze. Nejsou pro to důkazy, jednotky na Krymu však prokázaly mimořádnou disciplínu, co se týče komunikace vysílačkami či mobilními telefony. Američané opět "neslyšeli" nic.

Republikánský senátor Michael Rogers, předseda výboru pro zpravodajství, nařídil podle amerického deníku analýzu, zda americké tajné služby neselhaly. Někteří vojenští a zpravodajští důstojníci ve Washingtonu se nicméně nechali slyšet, že Obama stejně nemohl prakticky nic dělat, ani kdyby měl přesné informace včas.

Americký prezident Barack Obama

Server listu naznačil, že Rusko mělo v zásadě tři možnosti, jak přelstít Západ: buď se Rusové cíleně vyhýbali vystopovatelné komunikaci o invazi, nebo našli způsob, jak tuto komunikaci před příliš zvědavými Američany odstínit, nebo jen uvedli v chod dlouho připravovaný plán, který spojení nepotřeboval. Když tak 28. února Obama varoval Putina před narušením suverenity Ukrajiny, Rusko v ovládnutí Krymu už nemohlo nic zastavit.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio